Companiile din Alba au exportat mărfuri de 800 de milioane de euro în 11 luni din 2011

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Unităţile de producţie Bosch existente la Blaj sunt printre exportatorii importanţi din Alba
Unităţile de producţie Bosch existente la Blaj sunt printre exportatorii importanţi din Alba

Exporturile companiilor din Alba au fost în primele 11 luni din 2011 în valoare de aproximativ 800 de milioane de euro. Suma reprezintă apoape 2 la sută din totalul exporturilor României în perioada menţionată.

În cifre exacte, suma rezultată în urma activităţii de export se ridică la 803,5 milioane de euro. Valoarea este mai mult decât dublă decât cea a importurilor, cifrate la aproximativ 397 milioane de euro. Datele oficiale sunt furnizate de Direcţia Regională de Statistică Alba. Exporturile au crescut cu 167 milioane de euro (26,4 la sută) faţă de perioada similară a anului 2010, în timp ce importurile au fost mai mari cu 76,6 milioane de euro.

Soldul operaţiunilor de comerţ exterior a fost pozitiv, 406,5 milioane de euro. Cele mai mari valori pozitive ale soldului de comerţ exterior a fost relizate în domeniile lemn (361 milioane euro), maşini şi aparate, echipamente electrice (54 milioane de euro), încălţăminte (32 milioane euro) şi mobilier (30 milioane de euro). Soldurile negative importante s-au înregistrat în industria chimică (-34,5 milioane euro), metale (-24 milioane euro) şi animale vii şi produse animale (-24 milioane de euro).

Din aceste statistici rezultă că exporturile sunt realizate de companiile Holtzindustrie Schweighofer şi Kronospan din Sebeş, fabricile Bosch de la Blaj, Star Transmission Cugir, companiile de mobilă de la Sebeş şi Câmpeni, respectiv cele de încălţăminte din Alba Iulia şi Sebeş. Importurile au fost destinate fabricilor de mezeluri şi celor din industria chimică şi prelucrătoare.

Din valoarea totală a exporturilor României în cele 11 luni, judeţul Alba deţine o pondere de 1,92% şi 0,78% din valoarea totală a importurilor. La nivel naţional, Alba a fost pe locul 14  în clasamentul exporturilor şi pe locul 21 în cel al importurilor. Valoarea cea mai mare a exporturilor a ajuns în Italia (17,90%), Japonia (14,63%) şi Germania (15,75%), în timp ce importurile au provenit în special din Germania (25,24%), Italia (21,66%) şi Ucraina (7,06%).

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite