Companii din Canada şi Elveţia interesate să cumpere Cupru Min Abrud

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Economiei va scoate săptămâna viitoare la privatizare compania Cupru Min SA Abrud, deţinută integral de stat. Surse din Ministerul Economiei citate de Mediafax au precizat că vor să cumpere exploatarea minieră de cupru companii din Canada şi Elveţia.

Este vorba despre Barrick din Canada şi Mineco din Elveţia. Preţul de pornire a licitaţiei ar urma să plece potrivit aceloraşi surse de la aproximativ 200 milioane de lei (45 milioane de euro)

Cupru Min, cu activităţi de extracţie la Roşia Poieni, are un capital social de 24,18 milioane de lei şi este controlată în totalitate de Ministerul Economiei. Exploatarea Roşia Poieni concentrează peste 60% din rezervele de cupru ale României. Privatizarea Cupru Min a fost cerută de Fondul Monetar Internaţional în luna octombrie 2010. Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, fostul acţionar majoritar al Cupru Min, a încercat să privatizeze societatea de două ori, în 2008, fără succes.

Potrivit datelor financiare ale Cupru Min, în 2010 compania a obţinut un profit de 18,8 milioane lei, de la pierderi de 17,9 milioane lei în 2009. Cupru Min avea la finele anului trecut datorii totale de 71,5 milioane lei.

Potrivit Mediafax, compania Mineco, înregistrată în Elveţia, a preluat, la jumătatea lunii septembrie, producătorul de cupru Moldomin Moldova Nouă, aflat în faliment, şi s-a angajat la investiţii de peste 150 milioane de euro. Mineco este formată dintr-un grup de companii şi are trei mine în Serbia şi Bosnia. Compania va prelua şi licenţa de exploatare a Moldomin Moldova Nouă, judeţul Caraş Severin. Barrick a înregistrat anul trecut vânzări de 10,9 miliarde de dolari şi un profit net de 3,2 miliarde de dolari.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite