Alba Iulia: Comitet judeţean pentru prevenirea „gripei porcine”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anunţul făcut de Organizaţia Mondială a Sănătăţii privind trecerea la nivelul de alertă pandemică în ce priveşte răspândirea noului tip de gripă, la nivelul judeţului Alba, la fel ca în toată ţara, s-a realizat Comitetul Intersectorial, coordonat de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Alba.

Doar viroze şi pneumonii

În Alba Iulia şi în judeţul nostru nu s-au înregistrat în perioada de iarnă şi nici în ultimele luni ale acestui an cazuri de gripă, dar numărul virozelor respiratorii şi cel al pneumoniilor a fost relativ mare. Conform datelor monitorizate de Direcţia de Sănătate Publică Alba, în ultima perioadă au fost înregistrate 309 de persoane cu diagnostic de viroză respiratorie şi 184 de persoane bolnave de pneumonie. Cele mai grave cazuri diacnosticate au fost internate. Din cauza numărului relativ mare al acestor afecţiuni şi în contextul actual, medicii albaiulieni recomandă respectarea normelor de igienă care se impun şi în cazul prevenţiei noului tip de gripă.
„Sunt extrem de importante măsurile de prevenţie, cum ar fi evitarea locurilor aglomerate şi spălarea mâinilor des cu apă şi săpun. De asemenea, cei care strănută sau tuşesc trebuie să folosească o batistă de unică folosinţă cu care să îşi acopere gura şi nasul”, a explicat medicul Olimpia Candrea, purtător de cuvânt la Direcţia de Sănătate Publică Alba. Farmaciile din judeţ au în prezent pe stoc suficiente medicamente antivirale.

Nu sunt motive de panică

Medicii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Alba, precum şi autorităţile de la Bucureşti spun de asemenea că la acest moment nu sunt motive de panică chiar dacă nivelul de alertă a atins un grad foarte ridicat. „Practic un plan de intervenţie a fost elaborat de aproape o lună de zile. S-a stabilit intervenţia celor care fac parte din Comitetul Intersectorial la momentul în care aceasta va fi necesară. Deocamdată nu sunt motive de panică, dar vom rămâne alerţi şi vom reacţiona dacă va fi cazul. Primele măsuri le pot lua însă chiar cei care ar putea fi afectaţi. Astfel dacă apar sintome de tuse seacă, secreţii nazale apoase, febră mai mare de 38 de grade Celsius este bine să ne prezentăm la spital, la secţia de boli infecţioase”, a mai precizat purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Alba, Olimpia Candrea.
Din datele instituţiei, rezultă că cei mai afectaţi de îmbolnăvirile de viroză gripală şi pneumonie sunt persoanele cu vârsta între 15 şi 44 de ani, iar cei mai feriţi sunt copiii de până la un an.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite