Alba Iulia: Sute de oameni s-au grăbit să îşi plătească impozitul pentru casă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pensionarii au fost primii care şi-au plătit dările către stat. Persoanele care îşi achită integral impozitul până la 31 martie beneficiază de o reducere de 10 la sută. În 2010 s-au încasat 74 la sută din sumele prevăzute.

Albaiulienii au stat încă de dimineaţă la ghişeele Direcţiei de Impozite şi Taxe Locale din Alba Iulia pentru a-şi plăti împozitul pe casă, teren sau maşină.

Până la ora 12.00 peste 550 de oameni şi-au plătit dările către stat.

image

Cei mai mulţi oameni care au stat la coadă au fost pensionarii, dornici de a se scăpa de griji.

„Mi-am plătit impozitul pentru casă, terenul şi grădina de la Bărăbanţ. Am venit în prima în care se achită impozitul pentru că aşa obişnuiesc să fac în fiecare an. Mă scap de o grijă şi primesc şi o reducere“, a spus Gheorghe Avram, pensionar din Alba Iulia.

image

Bărbatul a plătit 129 de lei. „Pensia de 890 de lei nu e suficientă pentru toate cheltuielile, plus medicamentele. Dar dacă mai fac economii şi mai ţin de bani de pe o lună pe alta, reuşesc să mă descurc“, a precizat Gheorghe Avram.

Persoanele care plătesc impozitul până la 31 martie beneficiază de o reducere de 10 la sută. Oamenii cu venituri reduse sunt încurajaţi de aceste bonificaţii.

„Am venit să mă scap de datorii. Aşa fac de fiecare dată. Nu îmi place să ştiu că am bani de dat şi nu sunt la zi cu plata lor. Am plătit 70 de lei impozitul pe apartament“, a spus pensionarul de 75 de ani. Acesta e de părere că fiecare ban în plus contează.

image

„Nu am economisit o sumă mare, dar orice reducere e importantă. Am plătit cu 7 lei mai puţin, dar pentru noi pensionarii orice sumă contează“, a precizat Matei Voica.

Unii albaiulieni au venit pentru a doua oară să-şi plătească dările. „Nu am ştiu că doar de astăzi se plăteşte impozitul şi am venit şi săptămâna trecută. Am avut treabă în oraş şi am trecut să plătesc împozitul pentru două maşini, în jur de 250 de lei“, a spus Liviu Faur, de 35 de ani, şofer.

Firmele, marii datornici

În acest moment în Alba Iulia, un număr de 1.290 de firme au restanţe la bugetul local. Acestea ar trebui să plătească aproximativ 3,5 milioane de lei în contul impozitelor şi taxelor restante.

Banii neplătiţi la timp reprezintă impozit pe clădiri, pentru maşini sau amenzi. „Există foarte multe firme cu datorii. Am avut probleme în încasarea impozitului pe clădiri de la persoanele juridice. Foarte multe societăţi comerciale sunt în insolvenţă şi va dura ceva timp până ne vom recupera banii“, a spus Anuţa Şinar, directorul executiv al Direcţiei de Impozite şi Taxe.

Firmele datornice sunt publicate pe site-ul primăriei şi au datorii cuprinse între 10 lei şi 200.000 de lei.

Pentru persoanele juridice, cu plata taxelor şi impozitelor locale la zi, adminsitraţia locală acordă o reducere de 5 la sută.

image

Încasările pe anul 2010 din impozite şi taxe s-au realizat în proporţie de 74 la sută, faţă de planificările de la începutul anului. Suma care a intrat în conturile primăriei a fost de 16 milioane de lei în loc de 21,6 milioane.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite