Clubul municipal de şah din Alba Iulia, locul în care se dezleagă tainele sportului minţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În palmaresul clubului in Alba Iulia  se află zeci de medalii şi trofee obţinute la competiţii naţionale şi internaţionale. Marius Ceteraş continuă misiunea maestrului Mihail Breaz, cel care a dat viaţă evenimentelor şahiste după 1970. Juniorii Mihnea Costachi şi Adrian Secheri au ajuns jucători de talie mondială

Clubul municipal de şah din Alba Iulia poate reprezenta o alternativă de petrecere a timpului liber pentru cei pasionaţi de sportul minţii. Pentru copiii generaţiei de astăzi,  poate reprezenta punctul de pornire spre lumea sportului de performanţă. Şi aceasta deoarece sub îndrumarea unor instructori pasionaţi, clubul din Alba Iulia a reuşit performanţe notabile la nivel mondial. 

Activitatea clubului albaiulian este coordonată de antrenorul Marius Ceteraş maestru FIDE (World Chess Federation), fost campion naţional de juniori şi campion balcanic de juniori cu echipa României şi clasat în primii opt tineri şahişti ai Europei. A început să antreneze de la vârsta de 20 de ani. În opinia antrenorului, un bun şahist trebuie să aibă memorie bună, inteligenţă sclipitoare, capacitate mare de efort, echilibru psihic.

„Cel mai mult îmi convine să lucrez cu elevi disciplinaţi, dispuşi pe termen lung la efort. Cred că talentul neînsoţit de o muncă perseverentă se poate pierde. Prefer să am un elev care, fără a fi strălucit, se pregăteşte disciplinat. Printr-o pregătire temeinică, un astfel de elev prezintă garanţia succesului”, e de părere Ceteraş.

image

Click pe poze pentru Galerie Foto

Instructorii Dan Cantemir şi Cristian Borşa sunt cei care se ocupă de iniţierea copiilor, dar şi a adulţilor în tainele şahului. Cei care doresc să înveţe acest joc trebuie să plătească o cotizaţie lunară de 25 de lei.

Scurt istoric al clubului

Primul club de şah a fost înfiinţat în Alba Iulia în anul 1927, iar un an mai târziu s-a organizat primul turneu local cu participarea a 19 jucători. După cel de-al doilea război mondial, principalul animator al şahului albaiulian, doctorul Romulus Boca, a fost închis, iar acest sport a dispărut din peisajul local. „Începând cu anul 1970 şahul începe să prindă noi rădăcini prin implicarea lui Mihail Breaz, de a cărui nume se leaga majoritatea evenimentelor sahiste organizate în Alba Iulia în ultimele patru decenii. Se organizează turnee, au loc selecţii la nivel de juniori şi antrenamente permanente cu sportivii de performanţă“, a povestit Marius Ceteraş.

Echipa locală a ajuns în anii ’90 în Superliga Naţională de şah care la vremea respectivă grupa doar primele şase echipe ale ţării.
Clubul municipal de şah este situat în incinta pasajului Unirea de pe Calea Moţilor nr. 5 din Alba Iulia.

Palmares impresionant

Printre jucătorii de şah cu rezultate notabile pregătiţi la Clubul Unirea se numără Dan Olariu, Mircea Mateica şi Olimpiu Urcan, toţi trei obţinând titlul de maeştri ai sportului. Acestora li se adaugă Tudor Sfârlog, multiplu campion naţional şi vicecampion european de juniori, dar şi Mihnea Costachi şi Adrian Sechereş, multiplii medaliaţi în competiţiile naţionale şi internaţionale.

Tudor Sfârlog (21 de ani) a obţinut în anul 2006,  titlul de campion naţional de juniori şi a reprezentat România la Campionatul European de juniori din Muntenegru şi la Campionatul Naţional de juniori pe echipe de la Balatonlelle (Ungaria). Anul trecut a cucerit medalia de bronz la campionatul naţional de blitz dedicat juniorilor sub 20 de ani.

Adrian Sechereş (13 ani) a învăţat singur primele mutări în şah. A început apoi să joace şah la Clubul Municipal Alba Iulia, în toamna anului 2005, sub îndrumarea regretatului mare maestru Mihail Breaz. Un an mai târziu a fost cooptat în grupa de avansaţi. Deţine un titlu de campion naţional la şah rapid şi două titluri de vicecampion. Anul acesta a fost medaliat cu bronz la campionatul naţional de şah rapid.

Mihnea Costachi (11 ani) a fost numit în 2007, cel mai tânăr campion naţional al României. Deţine titlul de dublu campion european şi alte două titluri de vicecampion european. Spune că nu se teme de nici un adversar şi e convins că poate să câştige titlul de campion mondial. În acest sens, el s-a calificat la campionatele mondiale de juniori care se vor desfăşura în luna noiembrie în Brazilia. De asemenea, în septembrie va participa şi la campionastele europene din Bulgaria. 

Ultimii doi jucători au dublă legitimare şi la CCS Timişoara şi se antrenează cu Mihai Ghindă, cel mai bun antrenor de şah român, multiplu campion naţional.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite