Clienţii şcolilor de şoferi sunt 70 la sută tineri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tot mai mulţi tineri urmează cursurile pentru obşinerea permisului de conducere înainte de terminarea liceului. Şcolile de şoferi au profitat de numărul mare de cursanţi şi au crecut preţul cursurilor, în medie, cu 20 la sută faţă de anul trecut

În judeţul Alba funcţionează 25 de şcoli de şoferi autorizate. Fiecare dintre aceste şcoli şi-au impus preţurile în funcţie de numărul de cursanţi. Cursurile teoretice şi practice pentru obţinerea permisului de conducere variază în funcţie şi de categorie. Astfel, pentru categoria A, motociclete, preţul este de aproximativ 800 lei, categoria B, auto 1200 lei, categoria C+E, camion şi camion cu remorcă, 2200 lei, respectiv categoria D, autobuze, 2200 lei.

Tinerii fac şcoala înainte de terminarea liceului

Instructorii spun că majoritatea celor care doresc obţinerea permisului de conducere sunt tineri şi doresc să se instruiască pentru categoriile A şi B. „Aproximativ 70 la sută dintre cei care se înscriu la şcoala de şoferi sunt tineri care vor primi maşină de la părinţi“, a spus instructorul auto, Mihai Beldie. „În avans, tata mi-a făcut cadou de absolvire a liceului, şcoala de şoferi. Abia aştept să obţin permisul. Sunt conştient că odată aflat la volan, cresc responsabilităţile, atât faţă de cei din maşină, cât şi faţă de ceilalţi din trafic şi pietoni“, a spus Şerban Drăgoi, de 18 ani, din Alba Iulia.

Tinerii sunt atraşi şi de motoare, tot mai mulţi dintre ei optează pentru un vehicol pe două roţi. „Sunt pasionat de motroare din copilărie. Aveam un unchi ce se plimba toată ziua cu mobra. Mi se pare mult mai dificil să conduci o motocicletă decât o maşină, însă şi adrenalina şi senzaţiile sunt altele“, a spus albaiulianul Victor Roşca, de 25 de ani.

Promovabilitate crescută

Fiecare şcoală de şoferi autorizată din Alba poate susţine examen de două ori pe lună, astfel încât cei care au urmat cursurile să aibă două şanse. Instructorii spun că în ultima perioadă, procentul de promovabilitate  a examenului auto a crescut, iar acest lucru nu se datorează doar sistemului de examinare. „Promovabilitatea a crescut datorită noilor reglementări în domeniu. Se fac prima dată orele de teorie, în care se învaţă legislaţia, şi abia apoi se încep orele de condus. În plus, şcolilor de şoferi le-au fost impuse unele dotări tehnice pentru susţinerea cursurilor de teorie. Cursantul ia contact pentru prima dată cu situaţiile din trafic pe video-proiector unde acestea sunt prezentate clar şi explicit“, a mai spus Mihai Beldie.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite