Claudiu Marean, responsabil de viaţa culturală a Casei Sindicatelor din Alba Iulia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Claudiu Marean
Claudiu Marean

Timp de patru ani, Claudiu Marean a făcut parte din Ansamblul folcloric „Crăişorul Munţilor“. Din vara acestui an este director al Casei de Cultură a Sindicatelor Alba.

Profil
Născut la: 24 septembrie 1977, Alba Iulia
Studii: Facultatea de muzică Bucureşti
Familie: căsătorit, un copil

Claudiu Marean este unul dintre oamenii care îndrăgesc folclorul românesc. Spune că îi place muzica de când se ştie. „Cred că m-am născut cu această pasiune pe care am moştenit-o de la bunicul meu. De mic copil am îndrăgit muzica. De la vârsta de 12 ani cânt la chitară. Tocmai de aceea, când a venit vremea studiilor m-am îndreptat spre conservator“, a spus Claudiu Marean.

Acesta a făcut parte timp de patru ani din Ansamblul folcloric „Crăişorul Munţilor“. „În perioada 2001-2005 am activat ca şi instrumentist în cadrul ansamblului. A fost o perioadă frumoasă, cu multe evenimente şi spectacole. Cred că nimic nu este mai frumos decât sentimentul pe care îl ai pe scenă şi cânţi în faţa publicului. Trăirea respectivă nu se compară cu altceva, e cea mai mare bogăţie a unui artist“, a precizat albaiulianul.

Activitate culturală reînviată

Claudiu Marean este director al Casei de Cultură a Sindicatelor Alba din vara acestui an. Unul dintre obiectivele sale este acela de a readuce instituţiei faima pe care a avut-o în urmă cu ani buni. „În ultimii cinci ani instituţia a intrat într-un con de umbră. Se vrea reînfiinţarea Ansamblului Crăişorul Moţilor, emblema casei de cultură. Orchestra este deja formată şi acum lucrăm la organizarea trupei de dansuri. Sper ca anul viitor în toamnă să participăm la primele evenimente“, a spus Claudiu Marean.

Pe lângă marile spectacole ce le-a adus la Alba Iulia, a atras şi o trupă de jazz care să activeze sub egida instituţiei. „Trupa e formată din Laura Orian, Marius Coş, Ovidiu Pârjol şi Emil Simion. Erau în căutarea unui spaţiu pentru repetiţii, i-am spijinit şi am decis să colaborăm“,a precizat directorul.

În următoarea perioadă vor urca pe scena Casei de Cultură, Tudor Gheorghe, Ştefan Hruşcă, Costel Busuioc, iar interpretul albaiulian Ionuţ Fulea îşi va lansa noul album.

Ce planuri de viitor aveţi?

„Pe plan familial, îmi doresc să-mi petrec cât mai mult timp alături de familie. În ceea ce priveşte activitatea instituţiei, îmi doresc să reuşim să avem cât mai multe încasări, iar banii să-i investim în reabilitarea clădirii. Este nevoie de unele reparaţii şi îmbunătăţiri, lucru greu de realizat deoarece noi suntem o instituţie care trebuie să ne autofinanţăm“.

Cum vedeţi viaţa culturală în Alba?

„La noi, viaţa culturală este relativ săracă pentru că publicul este împovărat de griji, nu mai acordă atenţia cuvenită actului artistic. Şi astfel se creează un cerc vicios, nefiind public, nu sunt activităţi şi spectacole, implicit nici fonduri pentru autofinanţare. O problemă cu care mă confrunt sunt preţurile impresarilor, care sunt aceleaşi ca la nivelul capitalei, iar deocamdată acestea sunt mult prea mari pentru Alba Iulia“.




 

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite