Clase şi posturi desfiinţate în învăţământul preuniversitar din Alba

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cornel Sandu aplică în Alba noile schimbări din învăţământul preuniversitar
Cornel Sandu aplică în Alba noile schimbări din învăţământul preuniversitar

Banii pentru salariile profesorilor vor fi alocaţi în funcţie de numărul de elevi, nivelul şcolar şi zona unde se află unitatea de învăţământ. Pentru a păstra şcolile cu puţini copii primăriile vor trebui să plătească salariile profesorilor. Majoritatea şcolilor din satele judeţului Alba nu îndeplinesc noile condiţii impuse de Ministerul Educaţiei

Ministerul Învăţământului a solicitat Inspectoratului Şcolar Judeţean Alba să prezinte planul de şcolarizare pentru anul 2010-2011. Inspectorul şcolar general Cornel Sandu spune că prin restrângerea de personal vor fi reduse 247 de posturi. Doar în liceele din Alba Iulia vor fi cu şase clase de a IX-a mai puţin.

Finanţare în funcţie de numărul de copii

 „Majoritatea claselor din oraşe au un număr de 30 de elevi aşa cum a impus ministerul. Situaţia este însă diferită în mediul rural. Aproape nicio şcoală de la sat nu are numărul impus de copii. Sunt multe şcoli în care sunt 10-15 copii dar care se află la distanţă mare de alte centre“, a spus Cornel Sandu.

Numărul de elevi din clasă este important deoarece printr-o Hotărâre de Guvern, aprobată la sfârşitul anului 2009, fondurile alocate pentru fiecare şcoală în parte vor fi calculate în funcţie de numărul de elevi, nivelul şcolar, respectiv şcoală primară, gimnazială sau liceală, şi în funcţie de zona în care este plasată. „Sunt prevăzute în Hotărârea de Guvern şi sumele de bani care revin pentru fiecare categorie în parte“, a mai spus Cornel Sandu.

Primăriile nu au bani

Şeful IŞJ Alba a explicat că primăriile care doresc să păstreze şcolile cu puţini copii vor fi nevoite să plătească diferenţele de plată pentru salariile profesorilor din bugetul comunităţii. „Va fi o problemă pe care primăriile vor fi nevoite să o rezolve după data de 1 septembrie. Dacă vor avea bani vor putea păstra aceste clase, dacă nu se vor găsi alte soluţii pentru aceşti copii“, a mai spus reprezentantul Inspectoratului Şcolar.

O situaţie dificilă din acest punct de vedere se înregistrează în comuna Ponor din Apuseni. Primarul Vasile Stan susţine că nu are fonduri pentru plata salariilor profesorilor dar nici nu va putea închide şcolile. „Noi abia supravieţuim. Situaţia este critică. Cele mai apropiate şcoli sunt la 35 şi 40 de kilometri, la Aiud, iar internat nu este. Deci copii nu pot fi trimişi de aici“, a afirmat primarul. În clasele din şcoala din Ponor învaţă mai puţin de 15 elevi, situaţie care face ca acestea să nu se încadreze în limitele impuse de Ministerul Educaţiei. Situaţii similare se întâlnesc şi în alte localităţi rurale din zona montană cum ar fi Râmeţ, Mogoş, Bucium, Poşaga.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite