Ciprian Miron, poliţistul specializat în tehnici investigative la sediul FBI din SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ciprian Miron alături de poliţişti americani
Ciprian Miron alături de poliţişti americani

Adjunctul Poliţiei din Alba Iulia a absolvit 17 cursuri de specializare în străinătate. Subcomisarul Ciprian Miron este singurul poliţist român selecţionat pentru a participa în 2009 la cursurile Academiei FBI din statul american Virginia.

Subcomisarul Ciprian Miron, adjunctul Poliţiei municipiului Alba Iulia, are la vârsta de 33 de ani un CV impresionant. A participat la nu mai puţin decât 17 cursuri de specializare în străinătate. Punctul culminant pentru cariera sa a fost participarea, în perioada aprilie-iunie 2009, la sediul Academiei FBI din Quantico, Virginia - SUA, la un curs de pregătire în tactici aplicate de poliţiştii americani.

Diplomă înmânată de şeful FBI-ului

Ciprian Miron a avut de ales cinci cursuri din cele peste 200 specializări din domeniul poliţienesc. Albaiulianul a optat să studieze despre rezolvarea conflictelor de către managerii unităţilor de poliţie, despre managementul situaţiilor de criză şi a conflictelor, precum şi managementul stresului pentru unităţile de poliţie.

image

De asemenea, a luat parte la un curs axat pe aspectele contemporane privind relaţia dintre poliţie şi mass-media şi s-a documentat în în tehnicile investigative şi în analiza declaraţiilor părţilor implicate în procesul penal.

„A fost destul de dificil, având în vedere faptul că trebuia să citesc cărţi, să întocmesc referate pe diferite teme, să le susţin în faţa instructorilor şi a colegilor mei, toate bineînţeles în limba engleză, însă am reuşit să obţin rezultate foarte bune“, a spus adjunctul şefului Poliţiei municipiului Alba Iulia.

Acesta a avut colegi din 24 de ţări, precum Arabia Saudită, Australia, Belgia, China, Egipt, Franţa, Germania, Israel, Liban, Polonia, Senegal, Singapore ori Thailanda. Toate cele şase cursuri le-a absolvit cu calificative A şi A+. „Am fost foarte emoţionat când directorul Academiei FBI, Robert S. Mueller, mi-a rostit numele printre absolvenţii şcolii“, a precizat Ciprian Miron.



„Descentralizarea e cheia succesului“

Ciprian Miron

Adjunctul şefului Poliţiei municipiului Alba Iulia consideră că ceea ce am învăţat la cursurile organizate de FBI are aplicabilitate şi la noi. „Americanii pun accent pe latura practică. La un curs de management al conflictelor, am învăţat foarte multe lucruri pe care aş putea să le aplic doar în momentul în care la noi s-ar întâmpla o situaţie de genul atentatelor din 11 septembrie de la World Trade Center. Sper, însă, să nu fie cazul de aşa ceva“, a mai spus Ciprian Miron.

În urma experienţei trăite consideră că poliţia ar trebui să fie adaptată la specificul local şi regional. „Descentralizarea e cheia succesului, un sistem în urma căruia comunitatea să fie cea care plăteşte poliţistul. Serviiciile poliţiştilor să fie puse asupra comunităţii şi fondurile să vină de pe plan local. Ar fi mult mai benefic. Fiecare poliţie să-şi organizeze efectivele în funcţie de probleme specifice cu care se confruntă la nivel local“, a mai spus Ciprian Miron. Viitorul poliţistului din Alba Iulia este unul la fel de promiţător. Acesta are mari şanse să devină ofiţer de legătură între Poliţia Română şi FBI.

Ciprian Miron a absolvit în anul 2000 Academia „Alexandru Ioan Cuza”, având şi un master în ştiinţe penale şi criminalistică. În 2001 a devenit ofiţer principal I în cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate, iar din aprilie 2006 ocupă funcţia de adjunct al şefului Poliţiei Alba Iulia.

image
Alba Iulia

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite