Cimitirul Evreiesc şi Sinagoga, obiective ce vor fi redate circuitului turistic din Alba Iulia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cimitirul Evreiesc, unul dintre cele mai vechi monumentele de artă şi arhitectură urbană evreiască din Europa şi Sinagoga din centrul municipiului, datând din anul 1656, vor fi reintegrate în circuitul turistic al Albei Iulia.

Pentru stabilirea unui proiect de reabilitare a monumentelor, municipalitatea a luat parte la o întâlnire cu Aurel Vainer, reprezentantul comunităţilor evreiesti în Parlamentul României.

„Individualizarea comunităţii evreiești din Alba Iulia între comunitățile istorice importante evreieşti din Europa și reincluderea localităţii şi a zonei pe harta culturală, identitară şi turistică a uneia din comunităţile vechi, tradiţionale ale Transilvaniei şi ale Europei, va deveni o prioritate a administraţiei locale din Alba Iulia“, a spus Mihai Coşer, purtătorul de cuvânt al primăriei.

Acesta a precizat că proiectul cuprinde o serie de acţiuni care să scoată din zona de declasare şi ameninţare prin uitare, cele două piese de patrimoniu urban. „Se are în vedere reconstituirea virtuală a cimitirului, cu monumentele sale funerare, inscripţii, cele mai vechi datând din sec. XVII, crearea unui site al obiectivului şi relationarea lui pe cu site-uri asemănătoare din Europa şi nu numai.

Punerea în valoare a cimitirului se va face prin semnalizarea monumentului, refacerea gardului, curăţenie, trasarea unor alei, ridicarea şi repoziţionarea monumentelor funerare căzute, refacerea, în măsura posibilităţilor, a unora dintre ele în baza analogiilor cu alte obiective, panouri explicative și indicatoare“, a informat Coşer.

De asemenea, specialiştii din institutele de iudaistică din ţară, precum şi cei din cadrul Universităţii „1 Dcembrie 1918“ din Alba Iulia, îşi vor aduce aportul pentru cercetarea şi punerea în valoare a acestor obiective.

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite