Cifrele record din dosarul pensiilor ilegale. Vezi câţi bani primeau falşii pensionari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dosarul în care 167 de de persoane au fost trimişi în judecată pentru că au falsificat cărţi de muncă şi au beneficiat de pensii ilegale cuprinde câteva cifre record pentru o astfel de cauză. Este, în primul, rând dosarul cu cei mai mulţi inculpaţi instrumentat la nivelul Serviciului Teritorial DIICOT Alba Iulia.

UPDATE: Tribunalul Alba a stabilit un prim termen în acest dosar pentru 9 aprilie 2012. Marţi, instanţa de judecată a verificat temeinicia arsetării preventive a celor şapte inculpaţi şi a decis să menţină această măsură. Soluţia poate fi contestată cu recurs la Curtea de Apel Alba Iulia.

Rechizitoriul în care sunt descrise faptele celor 167 de inculpaţi are nu mai puţin decât 600 de pagini. Întregul dosar are 49 de volume cu un total de aproximativ 25.000 de pagini. La instrumentarea cauzei s-a lucrat timp de 10 luni. Prejudiciul provocat statului se ridică la circa 2,4 milioane de lei, respectiv 550.000 de euro.

Riscă până la 20 de ani de închisoare

Acuzaţiile aduse inculpaţilor sunt: constituire grup infracţional nestructurat, fals, uz de fals, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals privind identitatea.
Pedeapsa maximă pe care o pot primi este de 20 de ani de închisoare prevăzută de Codul penal pentru infracţiunea de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave.

Cele mai mari pedepse sunt riscate de membrii grupării care se ocupa cu falsificarea documentelor şi introducerea acestora în plată: Constantin Toma (Turda), Marian Cosmin Toma (Bucureşti), Vasile Dacian Pop (Turda), Vasile Toma (Bucureşti), Sabin Coasian (comuna Coaş, judeţul Maramureş), Ionel Toma (comuna Ţibucani, judeţul Neamţ), Alexandrina Marcela Pop (Turda), Gabriela Coman (Bucureşti) şi Viorica Călin (Alba Iulia, angajată a Casei Judeţene de Pensii Alba). Gruparea a acţionat în opt judeţe (Alba, Bihor, Cluj, Arad, Hunedoara, Maramureş, Satu Mare, Teleorman), şi în municipiul Bucureşti.

Prejudiciul cel mai mare, la Casa de Pensii Alba

Beneficiarii pensiilor sunt acuzaţi de instigare la înşelăciune şi uz de fals. Cel mai mare prejudiciu, de circa 2,2 milioane de lei s-a produs la Casa de Pensii Alba. Din această valoare s-a recuperat până în prezent suma de 700.000 de lei.

Pensionarii plăteau membrilor grupării sume cuprinse între 2.000 de lei şi 7.000 de lei în schimbul unor cărţi de muncă falsificate cu ajutorul cărora au solicitat instituţiei de stat plata pensiilor ilegale. Cea mai mare sumă care trebuie returnată de o astfel de persoană se ridică la peste 100.000 de lei. Cea mai mare sumă primită lunar de o persoană este de 2.500 de lei, plătită timp de doi ani unui „pensionar“ care nu a avut niciodată carte de muncă. Restul pensiilor obţinute fraudulos se cifrau între 1.000 de lei şi 2.000 de lei lunar.

Beneficiari din zona Munţilor Apuseni

Potrivit DIICOT, inculpaţii au au falsificat cărţi de muncă, adeverinţe şi alte acte folosite la întocmirea dosarelor de pensionare, pentru un număr de 138 de persoane, pentru ca acestea să poată beneficia în mod nelegal de pensie pentru vechime în muncă. Astfel, au fost prezentate Caselor Judeţene de Pensii un număr de  95 de dosare de pensie conţinând  înscrisuri  falsificate, 49 dintre acestea fiind introduse la plată. 99 la sută dintre beneficiarii de pensii ilegale sunt din comune din zona Munţilor Apuseni a judeţului Alba: Horea, Albac, Vadu Moţilor, Scărişoara, Gârda de Sus şi Arieşeni.

Aceştia au plătit sume importante de bani, între 2.000 de lei şi 7.000 de lei în schimbul unor cărţi de muncă falsificate cu ajutorul cărora au solicitat instituţiei de stat plata pensiilor. Banii erau plătiţi în rate. Unii dintre beneficiari au dat în loc de bani o anumită cantitate de lemn. Falsificatorii le-au „acordat“ beneficiarilor grupa I de muncă, pentru că ar fi „muncit“ în condiţii ridicate de periculozitate. În zonă a funcţionat o exploatare minieră de uraniu, care a fost folosită de către falsificatori ca şi motiv pentru a falsifica cărţile de muncă. Dosarele falsificate ajungeau ulterior la funcţionara de la Casa de Pensii care le înregistra şi realiza toate demersurile pentru a fi puse în plată.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite