Charlie Chaplin, Jack Sparrow şi Vladimir Putin, în expoziţie la Alba Iulia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Afişul expoziţiei de la muzeu
Afişul expoziţiei de la muzeu

Charlie Chaplin, căpitanul Jack Sparrow din filmul Piraţii din Caraibe, Cleopatra, Albert Einstein, sau preşedinţii ruşi Dimitri Medvedev și Vladimir Putin sunt doar câteva dintre personalităţile globale ce vor putea fi văzute timp de o lună şi jumătate la Alba Iulia.

Este vorba despre o expoziţie de figurine din ceară, în mărime naturală, organizată de Muzeul Național al Unirii Alba Iulia în perioada 27 aprilie - 10 iunie 2012. Intitulată sugestiv „Mit, ficțiune și realitate”, expozţia cuprinde 38 de reprezentări în mărime naturală, aduse de la Muzeul Figurinelor de Ceara din Sankt Petersburg.

Muzeul din ST. Petersburg (Rusia), este al doilea muzeu ca mărime, de acest profil, din lume, având o colecție de peste 1500 de piese. Dar, spre deosebire de celelalte muzee este specializat și în expoziții itinerante. Bazele muzeului au fost puse de țarul Petru cel Mare, care, in 1705 a vizitat Țările de Jos, și acolo pentru prima oară a văzut figuri de ceara. Nu întâmplător, cea mai veche figură a Muzeului, care s-a păstrat până în prezent, a fost realizată în anul 1725 după masca mortuară a lui Petru cel Mare, și poate fi vazută în prezent la Muzeul Ermitaj din ST.Petersburg.

La Alba Iulia, dintre cele 38 de figurine de ceară, care vor fi expuse, se remarcă cele ale lui Charlie Chaplin, căpitanul Jack Sparrow (Johnny Depp), Cleopatra, Albert Einstein, sau ale ultimilor doi președinți ruși Dimitri Medvedev și  Vladimir Putin. 

„O figurină se realizează în aproximativ 2-3 luni, depinde de complexitatea sa, iar la ea lucrează o echipă de specialiști (istorici, sculptori, designeri, croitori, coafori). Ceara folosită la confecționarea lor este una specială alcătuită 90% din ceară de albine, iar 10% dintr-un amestec special, care permite conservarea și păstrarea în timp a lucrării. De asemenea, ochii figurinelor sunt din sticlă, dinții din porțelan, iar părul este natural“, afrmă reprezentanţii Muzeului din Alba Iulia.

Preţul de intrare în expozţie este 7 lei pentru adulţi şi 5 lei elevi, studenţi şi pensionari. Pentru grupurile mai mari de 10 persoane un bilet costă 4 lei.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite