Alba Iulia: Poarta a IV-a a Cetăţii şi-a recăpătat strălucirea de odinioară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba Iulia: Poarta a IV-a a Cetăţii şi-a recăpătat strălucirea de odinioară
Alba Iulia: Poarta a IV-a a Cetăţii şi-a recăpătat strălucirea de odinioară

Restaurat integral, Poarta a IV-a este în prezent unul dintre punctele de atracţie ale Cetăţii din Alba Iulia. În incinta porţii există un centru de informare turistică şi o expoziţie despre monumentele Cetăţii

Poarta a IV-a este amplasată în zidul cetăţii din apropierea celor două catedrale, Ortodoxă şi Romano-Catolică.
Privind-o din exteriorul zidului pare mai degrabă o poartă de casă, având în vedere că nu are ornamente foarte spectaculoase. Acestea sunt prezente doar în partea de interior a zidului. Întregul ansamblu arhitectural este, de fapt, o construcţie de cărămidă şi piatră pe două nivele.

În partea de jos este poarta propriu-zisă în formă de arc semicircular cu o singură arcadă centrală înaltă (carosabilă) încadrată de două încăperi ale corpului de gardă. În partea de sus sunt alte încăperi folosite în trecut tot de corpul de gardă al cetăţii.

Construită odată cu Cetatea

„A fost construită în perioada 1715-1738 şi asigură ieşirea din fortul principal spre vest prin celelalte elemente ale fortificaţiei de tip Vauban şi prin porţile V şi VI spre exteriorul Cetăţii”, a spus istoricul Constantin Inel. Construită odată cu edificarea fortificaţiei Vauban, are aceeaşi mare importanţă istorică.

Se încadrează în stilul baroc cu ornamente bogate, menit să celebreze măreţia imperiului habsburgic de la acea vreme. „A fost realizată de o echipă de meşteri condusă de Johann König care au mai realizat în fortificaţia austriacă alte elemente de plastică barocă la bastioane sau Catedrala Romano-Catolică. Ancadramentul porţii prezintă o mare bogăţie decorativă: armuri, arme de apărare şi asediu, steaguri cu flamurile în vânt, coifuri, iar pe frontispiciul unui steag este săpată monograma lui Carol al VI-lea”, a completat istoricul Constantin Inel.

Proiect de restaurare

Turiştii pot vedea acum poarta complet restaurată ca urmare a unui proiect finanţat de Ministerul Culturii, Consiliul local Alba Iulia şi Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).
Valoarea totală a acestuia a fost de aproximativ 600.000 de lei. PNUD a contribuit cu 87.000 de dolari, bani utilizaţi pentru amenjararea a unui centru de informare turistică. Într-o altă cameră din ansamblul porţii a fost amenajat un magazin de unde se pot cumpăra obiecte cu specific medieval.

De asemenea, tot în incinta acestei porţi este o expoziţie în care sunt prezentate principalele obiective turistice din Cetate. Poarta a IV-a face parte din traseul zilnic efectuat la ora 12.00 de membrii gărzii Cetăţii din Alba Iulia.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite