Alba Iulia: Poarta a III-a, cel mai important ansamblu sculptural al Cetăţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba Iulia: Poarta a III-a, cel mai important ansamblu sculptural al Cetăţii
Alba Iulia: Poarta a III-a, cel mai important ansamblu sculptural al Cetăţii

Poarta a III-a a Cetăţii reprezintă principala intrare în fortăreaţa de tip Vauban şi este cel mai important ansamblu sculptural al Cetăţii din Alba Iulia.

Edificiul poartă un bogat decor figurativ alcătuit din scene de luptă, arme, steaguri, trofee şi blazoane care îmbracă antablamente şi câmpuri, subliniind volumul trupurilor tensionate ale Atlanţilor. Construcţia se distinge prin elemente de detaliu importante. Pe lângă importanţa ca element al fortificaţiei, are şi valoare simbolică prin celula în care a fost închis Horea la 1785. „Pe Poarta a III-a a Cetăţii din Alba Iulia se găsesc panouri care înfăţişează: scena în care împăratul Carol al VI-lea predă generalului Eugeniu de Savoia spada şi un steag cu o eşarfă inscripţionată şi scena victoriei în război a generalului Eugeniu de Savoia care primeşte de la Zeiţa Victoria macheta cetăţii. La exterior este reprezentată, Sarja cavaleriei creştine şi Atacul infanteriei imperiale asupra artileriei otomane, la interior sunt inspirate de ambianţa politico-militare a epocii în care s-a construit cetatea. Spre est poarta este încoronată de statuia ecvestră a împăratului Carol al VI-lea, în timpul căruia s-a construit cetatea”, a explicat Constantin Inel, directorul Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia.

Sculpură barocă valoroasă

Poarta a III-a este aşezată în mijlocul curtinei formate de bastioanele Sfântul Eugen şi Sfântul Capistrano, având patru piloni şi opt opt pilaştri care susţin bolţile şi arcadele celor trei intrări. Bogat ornamentată, poarta a III-a este considerată ca reprezentativă pentru sculputura barocă din Transilvania. „Construcţia a fost realizată de o echipă de meşteri condusă de Johann König care au mai realizat în fortificaţia austriacă alte elemente de plastică barocă la bastioane sau catedrala romano-catolică”, a afirmat Constantin Inel. Soclul statuii lui Carol al VI-lea este încadrat de imaginile unor prinzonieri turci ce cad îngroziţi sub copitele calului împăratului. Pe comisa apare reprezentatp stama Austriei vulturul bicefal având pe piept stema Transilvaniei.

În soculul statuii lui Carol al VI-lea se află încăperea în care la 2 ianuarie 1785 a fost înteminţat Horea, conducatorul răscoalei din 1785. Pe faţada interioară a porţii sunt prezente patru statui simbolizând marile virtuţi: Abundenţa, Înţelepciunea, Cumpătarea şi Forţa. Poarta a III-a a fost complet restaurată în perioada 2000-2008.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite