Alba Iulia: Poartă romană pentru Cetatea Vauban

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba Iulia: Poartă romană pentru Cetatea Vauban
Alba Iulia: Poartă romană pentru Cetatea Vauban

Reconstituirea Porţii Castrului Roman se apropie de final. Lucrările finanţate de Ministerul Culturii şi Primăria Municipiului Alba Iulia se ridică la aproximativ 1,5 milioane de lei.

În condiţiile în care vremea va fi favorabilă, până la 15 decembrie 2009 Cetatea Vauban va beneficia de o nouă reconstituire: Poarta Castrului Roman. Situată în incinta Traseului Celor Trei Fortificaţii, poarta a beneficiat iniţial de un proiect mult mai restrâns.

Proiect extins

„Proiectarea iniţială însemna doar ridicarea a două asize pe turnul de pe est şi a trei pe cel de vest. Restul era proiect sistematizare verticală, preluarea apelor pluviale, conservare tot ce ţine de partea de restaurare”, a spus arhitectul Dan Sabău, managerul firmei care se ocupă de lucrările de restaurare. Arhitectul a afirmat că, în această variantă, oamenii nu ar fi înţeles că e o poartă romană.

 „Am decis să facem mai multe reconstituiri: ridicarea asizelor până la numărul opt, care înseamnă naşterea arcelor şi automat intrarea printr-o poartă“, a explicat Dan Sabău. Asizele sunt straturi orizontale de piatră. Alături de Poarta Castrului Roman va exista o întreagă zonă dedicată epocii romane.

„În turnurile porţii vom expune toate obiectele care au fost descoperite la baza lor: elemente de ceramică, de fier, scăriţe, cărămizi cu ştampila Legiunii a XIII-a Gemina. Vom putea face expoziţie deosebită cu panouri din timpul desfăşurării lucrărilor de reconstituire şi restaurare şi obiectele de inventar“, a spus arhitectul. Pe tot platoul va fi creată o expoziţie unde vor fi expuse elemntele de pietrărie care au rămas suplimentare de la poartă. În această zonă vor fi depozitate şi obiectele de patrimoniu care, în prezent, nu au loc la Muzeul Unirii.

Ansamblu roman

În timpul săpăturilor în zona adiacentă Castrului Roman, arheologii Muzeului Naţional al Unirii au descoperit urme de locuinţe romane motiv pentru care întreaga zonă va fi dedicată acestei epoci. „Vom realiza un ansamblu roman în cadrul traseului, motiv pentru care pe lângă lapidariu şi poarta castrului vom avea şi partea de inventar care s-a scos din locuinţele romane. Practic ceea ce facem aici va trata o întreagă epocă“, a mai spus arhitectul.

Cu toate că circuitul turistic din Alba Iulia va mai câştiga un monument până la finele anului, puţini oameni cunosc detalii despre acest lucru. „Despre Castrul Roman nu ştiam. Cunosc doar situaţia Cetăţii în mare şi văd că se fac lucruri frumoase. Albaiulienii trebuie să fie conştienţi că aici calcă pe istorie şi au ceva al lor pentru care strămoşii noştri au luptat“, a declarat Lidia Grif de 61 de ani din comuna Unirea. 

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite