VIDEO Cetatea Alba Carolina, admirată de la înălţime din autobuzul cu etaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Societatea de Transport Public a pus de miercuri, în circulaţie un autobuz supraetajat, care va lega zilnic gara oraşului de zona  istorică. Vehiculul cu o înălţime de patru metri a fost achiziţionat din Turcia cu 208.000 de euro.

Primul autobuz cu etaj pe străzile oraşului

Un autobuz etajat face concurenţă, de miercuri, obişnuitelor mijloace de transport în comun care circulă pe străzile din Alba Iulia. Maşina, care poate transporta până la 63 de persoane pe scaune, dintre care 38 pe puntea superioară, va circula zilnic în această vară, de la cinci dimineaţa până la miezul nopţii, cu excepţia zilelor ploioase.

Istoria, văzută de la patru metri

Punctul de plecare va fi în faţa Gării. Turiştii care vor alege autobuzul ca mijloc de deplasare vor ajunge în doar zece minute în centrul vechi al oraşului. Autobuzul cu etaj va staţiona în apropierea Palatului Administrativ, clădire ridicată la începutul secolului XX, şi în apropierea Bisericii Unitariene. Călătorul va lăsa în urmă şi fosta Sală de teatru I.L. Caragiale, ridicată în 1904 şi care a funcţionat sub patronajul marelui dramaturg până în 1950.

image

Galerie foto: Autobuzul supraetajal circulă pe străzile din Alba Iulia

Turistul poate admira şi bulevardele comerciale ale oraşului: Transilvaniei şi Revoluţiei, dar şi zona istorică din interiorul fortificaţiei de secol XVIII. Autobuzul trece printre Catedrala Ortodoxă şi cea Romano-Catolică, ale căror turle străjuiesc latura de Vest a Cetăţii de secol XVIII.  În imediata apropiere, turiştii pot admira o bijuterie arhitectonică de secol XV, Palatul Principilor, fostă reşedinţă a lui Mihai Viteazul. Pe acelaşi traseu, turiştii vor fi plimbaţi pe lângă Porţile III, IV şi V ale fortificaţiei, redate circuitului turistic după ample lucrări de restaurare.

Un bilet cu autobuzul supraetajat costă doar 1,8 lei, tot atât cât este preţul unei călătorii obişnuite din oraş, şi este valabil o oră.

Pe exteriorul vehiculului sunt reproduse elemente care fac trimitere la zona istorică. „Pe exterior apar mai multe cărămizi de culoare roşie, care fac trimitere la castrul roman existent la Apulum. De asemenea, pe uşa din mijloc a vehiculului este reprodusă în miniatură Poarta a III-a a Cetăţii. Se regăsesc şi câteva bancnote de euro, ceea ce înseamnă că în Cetate este o comoară ce trebuie descoperită“, a spus George Andone, tânărul care a realizat design-ul exterior al maşinii.

Închiriat pentru circuite turistice

„Este ceva inedit pentru turistul care va putea vedea oraşul de la patru metri înălţime. Ar fi ideal dacă pe viitor ar avea ghid şi va fi dotat cu căşti, pentru ca turistul să afle ceea ce vede“, a spus Andrei, unul dintre călătorii care s-au plimbat cu autobuzul cu etaj.

image

Galerie foto: Obiective admirate de la etajul autobuzului

„Alba Iulia se transformă treptat într-un oraş turistic, iar Societatea de Transport Public vrea să ţină pasul din acest punct de vedere. Cred că va fi o experienţă foarte interesantă pentru fiecare dintre cei care vor călători în acest mod“, a declarat Stelian Nicola, directorul Societăţii de Transport Public, firma care a cumpărat autobuzul cu 208.000 de euro.

„Autobuzul acesta va fi o prezenţă normală pe străzile din Alba Iulia şi se potriveşte cu ceea ce construim în prezent: un oraş frumos, care va atrage turişti tot mai mulţi“, a spus primarul Mircea Hava.

Autobuzul etajat va putea fi închiriat pentru turiştii care ajung în Alba Ioulia şi vor să viziteze Cetatea din Aiud, zona turistică Rimetea sau Mănăstirea Râmeţ, spun reprezentanţii societăţii de transport.

O prezenţă obişnuită pe traseele turistice din Roma sau Londra, autobuzul supraetajat de la Alba Iulia este primul de acest fel din Transilvania. În România, mai există mijloace de transport asemănătoare doar în Constanţa şi Braşov.

Date tehnice: Autobuzul este dotat cu trapă de acces pentru persoanele cu dizabilităţi şi are un loc pentru cei în scaun cu rotile. Maşina circulă pe motorină, are 280 de cai putere şi are un consum de până la 25 de litri la suta de kilometri.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite