Alba: Ceru Băcăinţi, comuna cu 6 locuitori pe un kilometru pătrat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea mai mică comună din Alba nu îşi poate asigura nici salariile pentru angajaţii primăriei. Locul este unic în România deoarece zidurile caselor şi anexelor sunt realizate exclusiv din piatră. Acest patrimoniu este pe cale să se piardă, datorită depopulării zonei şi abandonării caselor.

Ceru Băcăinţi este comuna cu cea mai mică populaţie din Alba. 311 locuitori sunt înregistraţi oficial în documentele statistice. Localitatea este amplasată pe versanţii sudici ai Munţilor Apuseni şi are în componenţă 10 sate.

Viezuri este cel mai îndepărtat sat, la 15 kilometri de centrul comunei, respectiv la peste 1.000 de metri altitudine, şi are doar 8 locuitori. Densitatea populaţiei este de aproximativ 6 locuitori pe un kilometru pătrat.

Nicio naştere în ultimii ani

Reprezentanţii administraţiei locale cred că în ritmul actual de depopulare în câţiva zeci de ani nu va mai exista niciun locuitor în zonă. „Ne întreptăm spre dispariţie. De câţiva ani nu a mai fost la noi în comună o naştere, numai morţi. Existăm ca şi comună din 1948. În 1989 s-a desfiinţat şi am fost alipiţi la comuna Blandiana. După Revoluţie am redevenit comună“, a spus primarul Ioan Trif.

Evoluţia demografică negativă a fost accentuată de plecările masive ale tinerilor din sat, care au ales fie comunele învecinate, fie oraşe cum ar fi Cugir, Alba Iulia sau Orăştie. În localitate nu există nicio investiţie care să ofere locuri de muncă. Oamenii trăiesc din agricultură şi din creşterea animalelor.

image

În toamna anului trecut, Consiliul judeţean a finalizat modernizarea drumului care leagă comuna de civilizaţie. Un drum asfaltat de peste 20 de kilometri care a adus speranţa pentru oameni.

La mila Consiliului Judeţean

Veniturile la bugetul local sunt asigurate în procent de 94 la sută din banii primiţi de la Consiliul judeţean. Impozitele încasate de la locuitori nu permit nici măcar plata salariilor celor şapte angajaţi ai primăriei. În aceste condiţii se pune problema desfiinţării comunei şi alipirea la Blandiana sau Şibot.

„Comuna nu are bani pentru investiţii, nu poate să deruleze proiecte de infrastructură, apă, canalizare sau drumuri. Este la mila Consiliului Judeţean. Ar fi mai utilă pentru oameni desfiinţarea“, a afirmat senatorul de Alba Nicolae Dobra, iniţiatorul unui proiect de lege privind desfiinţarea localităţilor cu număr mic de locuitori.

image

Autorităţile locale nu văd, însă, o soluţie în dispariţia comunei. „Este o suprafaţă foarte mare de 50 de kilometri pătraţi care ar fi foarte greu de administrat la o altă comună. Nu ne-ar ajuta cu nimic“, a afirmat primarul Ioan Trif. O altă lovitură încasată de comunitatea din Ceru Băcăinţi a fost desfiinţarea şcolii, în toamna anului 2010. Cei 20 de copii fac acum naveta la şcolile din Blandiana şi Geoagiu. Desfiinţarea şcolii din sat are şi o parte pozitivă. Administraţia locală are acum la dispoziţie spaţiu pentru potenţialii investitori.

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite