Cerea bani pentru pensia de boală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Floarea Mariana Ianson încă lucrează la Casa Judeţeană de Pensii
Floarea Mariana Ianson încă lucrează la Casa Judeţeană de Pensii

Şapte pensionari au denunţat-o pe Floarea Mariana Ianson la DNA. Preşedinta comisiei care a avizat dosarele de pesionare pe caz de boală începând cu 2007, a fost  trimisă, ieri, în judecată pentru luare de mită în formă continuată.

Floarea Mariana Ianson(52 de ani), şefa Serviciului de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă din cadrul Casei Judeţene de Pensii (CJP) Cluj, a fost trimisă, ieri, în judecată, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), după ce aceasta a refuzat mai multor pensionari să le semneze documentaţia pentru pensionare de boală.

Potrivit rechizitoriului, în perioada 15 martie 2004 – 16 septembrie 2009, în calitate de medic expert al asigurărilor sociale specializat în expertiză medicală şi recuperarea capacităţii de muncă din cadrul Casei de Pensii a Judeţului Cluj, având şi funcţia de şef serviciu cu atribuţii de control la nivelul cabinetelor teritoriale de medicină şi recuperare a capacităţii de muncă, inculpata Floarea Mariana Ianson a pretins şi a primit suma totală de 5.472  - 2.650 lei, 600 euro şi 100 de dolari - de la şapte denunţători pentru a îndeplini acte ce reprezintă îndatoriri de serviciu.

Bani pentru emiterea deciziilor de pensionare


„Concret, în schimbul sumelor luate sub formă de mită de la denunţători, după expertizarea acestora şi analizarea dosarelor medicale, inculpata a dispus încadrarea unora dintre persoanele respective într-un anumit grad de invaliditate sau menţinerea altora în aceleaşi grade de invaliditate, ca urmare a revizuirii medicale, dispoziţii urmate, după caz, de emiterea deciziilor medicale”, se arată în rechizitoriul procurorilor.

În 16 septembrie 2009, procurorii au organizat şi un flagrant, pus la cale cu ajutorul unui vârstnic bolnav, care se săturase să se roage de medic să-i elibereze actele de pensionare. Imediat după flagrant, Floarea Mariana Ianson a fost prezentată Tribunalului Cluj cu propunere de arestare preventivă, însă magistraţii au decis ca cercetările să fie continuate cu inculpata în stare de libertate.

Contractul de muncă se suspendă


Conducerea instituţiei aşteaptă o informare oficială, pentru a întrerupe contractul de muncă al doctoriţei. „Nu am fost informată oficial, am primit doar comunicatul. Contractul de muncă se suspendă, conform Codului Muncii, dacă aceasta a fost trimisă în judecată, până la o sentinţă finală din partea instanţei", a declarat  Adriana Antoci, director al Direcţiei Judeţene de Pensii a Judeţului Cluj.

Ar fi semnat mii de dosare

Floarea Mariana Ianson este preşedintele comisiei care a avizat dosarele de pesionare pe caz de boală începând cu 2007.

În vârstă de 52 de ani, medicul lucrează în CJP Cluj din 1995 şi are în subordine patru cabinete, în cadrul cărora lucrează şapte medici şi mai multe asistente. Printre sarcinile preşedintei comisiei se numără coordonarea celor şapte medici, stabilirea gradelor de invaliditate, revizuirea pensiilor de boală şi rezolvarea contestaţiilor. Medicul riscă închisoare de la 3 la 15 ani.

citat:
Contractul de muncă se suspendă, conform Codului Muncii, dacă aceasta a fost trimisă în judecată, până la o sentinţă finală din partea instanţei", a declarat  Adriana Antoci, director al Direcţiei Judeţene de Pensii a Judeţului Cluj.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite