Cercetători din România şi străinătate la colocviile de etnografie şi folclor de la Alba Iulia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Manifestarea cultural-ştiinţifică reuneşte 32 de etnologi, etnografi şi folclorişti de primă mână din ţară şi de peste hotare.

Colocviile de etnografie şi folclor "Gheorghe Pavelescu" au loc la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Alba Iulia, pe parcursul zile de sâmbătă, 26 martie.

Dezbaterile în plen ale cercetătorilor   au ca temă principală „Memoria ca arhivă culturală - valorificări contemporane ale culturii tradiţionale“.

„Interpretul de folclor Cătălin Haşa şi grupul vocal de la Roşia de Secaş vor a marca momentul Ioan Blăjan, cel care a  cules şi difuzat prin radio şi televiziune, prin discuri şi benzi magnetice, un număr impresionant de cântece populare din sat, de pe Secaş şi de pe Târnave şi a contribuit la îmbogăţirea fondului de cântece tradiţionale “, a apreciat Daniela Floroian de la Centrul Cultural „Augustin Bena“ din Alba Iulia.

Organizatorii, au pregătit expoziţii de obiecte meşteşugăreşti  confecţionate de clasele de meşteşuguri tradiţionale ale Centrului de cultură „Augustin Bena” din Alba Iulia.

Evenimentul cultural va fi marcat şi de lansări  de carte: Ion Blăjan,  „Pe drumul cântecului“şi„ Omul cu ochelari  negri“; Avram Cristea , „Recurs la tradiţie“ şi  Daniela Floroian, „Valer Butură la 100 de ani.

Participanţii vor vizita duminică, 27 martie, vechea Biserică  şi  Muzeul de la Râmeţi şi  Biserica episcopală de secol  XVI din Geoagiul de Sus , prima episcopie ortodoxă din Transilvania.

Colocviile se vor încheia la Căminul cultural din Stremţ.


Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite