Alba Iulia: Cercetări istorice şi sociologice asupra alcoolismului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba Iulia: Cercetări istorice şi sociologice asupra alcoolismului
Alba Iulia: Cercetări istorice şi sociologice asupra alcoolismului

Alba Iulia găzduieşte la finalul acestei săptămâni o conferinţă internaţională intitulată Alcoholism – Historical and Social Issues.

Subiectul abordat în cadrul conferinţei este  alcoolismul de-a lungul istoriei şi problemele create de acest abuz. Potrivit istoricilor de la Muzeul Unirii, este pentru prima dată când în România se face o conferinţă cu această temă şi se abordează şi latura istorică a consumului excesiv de alcool.

„Cercetări istorice pe tema alcoolismului s-au mai făcut, dar lasă mult de dorit. Terenul acesta aş putea spune că este nedesţelenit. Lucrările care s-au scris pe această temă nu sunt ştiinţifice”, a declarat Tudor Roşu, istoric la Muzeul Unirii, organizator al conferinţei.

Abordări istorice şi sociologice


Istoricii şi sociologii români care vor participa la conferinţa de la Alba Iulia, vor aborda teme legate de apariţia alcoolismului în Transilvania în secolele XIX-XX. Potrivit istoricului Marius Rotar, alcoolul devine o problemă socială în secolele XV-XVI în condiţiile în care consumul de alcool distilat se răspândeşte la scală largă.

Potrivit istoricului, care a studiat fenomenul şi istoria acestuia de-a lungul timpului, în România acutală alcoolismul este grăitor din statistici. Pe site-urile de internet procentajul alcoolicilor români este îngrijorător. La nivel modial aproape 10 la sută din populaţie este dependetă de alcool. Acelaşi procentaj se regăseşte şi în România. Potrivit statisticilor circa 16 la sută dintre români consumă alcool în mod regulat.

„În România consumul alcoolului pe cap de locuitor este destul de mare. Consumul mediu anual este de 74 l bere pe cap de locuitor, 27 l vin pe cap de locuitor, spirtoase între 12-14 l. Statistici care deja te înspăimântă. Regiunile cu cel mai mare consum de alcool sunt Moldova şi Oltenia. Milarde de euro merg anual doar pe băuturile alcoolice”, a precizat Marius Rotar.

Potrivit acestuia din discuţii nu vor fi omise nici măsurile luate pentru prevenirea şi combaterea acestui fenomen, gen grupările Alcoolici Anonimi. În România o astfel de asociaţie există încă din 1991 în Timişoara însă primul grup apare doi ani mai târziu în Bucureşti. La ora actuală în ţara noastră există 36 de grupuri alcoolici anonimi.

Participanţi din 10 ţări

Reprezentanţii Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, organizatori ai evenimentului alături de Consiliul Judeţean Alba şi Universitatea 1 Decembrie 1918 Alba Iulia, au confirmat prezenţa a 26 de participanţi, istorici şi sociologi, din 10 ţări: Australia, Polonia, Germania, Irlanda, Serbia, Moldova, SUA, Grecia, India, România.  

Produsul final al conferinţei din acest an va fi publicarea unui volum al cercetărilor prezentate la Alba Iulia pe tema alcoolismului.

Conferinţa va avea loc în perioada 28-29 august la Universitatea "1 Decembrie 1918" din Alba Iulia. Deschiderea se va face pe 28 august, de la ora 9,00 la Sala Unirii.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite