Centrul Cultural „Poarta 7“, un nou spaţiu de distracţie în Cetatea Alba Iulia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zona în care sunt organizate evenimente social-culturale a fost amenajată pe latura de nord a Cetăţii. Noul centru se vrea un spaţiu de exprimare al tinerilor artişti din Alba Iulia. Este organizat de Asociaţia Ryma care a concesionat zona de la primărie.

Cetatea din Alba Iulia are un nou spaţiu destinat exclusiv unor manifestări social-culturale. Centrul Cultural „Poarta 7“ a fost inaugurat oficial joi seara cu ocazia unui concert rock la care invitaţii speciali au fost britanicii de la True Ingredients.

Materiale reciclate în timpul restaurărilor

Centrul Cultural „Poarta 7“ este organizat în spaţiile concesionate de la primărie de Asociaţia RYMA, în zona şanţului nordic al Cetăţii. Se ajunge aici din incinta şanţului, în care se intră fie prin zona de acces de lângă Hotel Cetate, fie prin apropierea Porţii a III-a.

O altă cale de acces este din strada Gemina (cartierul Caroline) prin fosta Poartă a VII-a a Cetăţii. Această poartă a fost amplasată în zona de nord a Cetăţii, cu totul diferit faţă de celelalte şase porţi, care urmează un traseu de la est spre vest.

image

Asociaţia Ryma a concesionat în urmă cu trei ani o zonă în suprafaţă de 6.000 metri pătraţi pe care a reuşit să o transforme într-un veritabil spaţiu cultural, destinat organizării de evenimente şi petrecerii timpului liber. „Este un spaţiu în care oamenii se pot distra şi comunica. Centrul cultural va funcţiona în folosul artelor şi culturii şi va reprezenta vocea tinerilor artişti albaiulieni“, a spus Cristina Cândea, reprezentantul asociaţiei.

Pentru a ajunge la această finalitate au fost organizate în ultimii ani tabere de restaurare, dar şi numeroase alte evenimente care au atras atenţia tinerilor asupra acestei zone a Cetăţii. „S-au reciclat şi folosit toate materialele găsite în timpul cercetărilor. Curtea mică a fost pavată cu ajutorul primăriei. Pe viitor va fi pavată şi curtea mare, care face parte din proiectul de amenajare a traseului turistic al laturii de nord“, a completat Cristina Cândea.



Proiecţie cu filme de la TIFF

image

Lucările de restaurare vor continua până în toamna acestui an când va fi dat în folosinţă şi cel de-al doilea spaţiu interior concesionat de Asociaţia RYMA. La evenimentul de inaugurare a centrului cultural au participat peste 250 de persoane.

„A fost o distracţie deosebită. Este primul loc din Alba Iulia unde te simţi în altă lume. Zidurile şi spaţiile vechi ale Cetăţii crează o atmosferă deosebită, care se combină foarte bine cu evenimentele culturale“, a spus Adrian Bogdan, un tânăr de 26 de ani. În perioada 17 – 22 august tot aici va fi organizat un nou eveniment cultural important. O parte din filmele care au rulat la Festivalul TIFF din Cluj-Napoca vor fi prezentate şi cinefililor din Alba Iulia.

„Centrul Cultural Poarta 7 este doar o sămânţă răsărită din ruinele Cetăţii şi stropită cu sudoarea noastră. Căutăm cultivatori şi aşteptăm întăriri în tabăra RYMA“, Cristina Cândea, arhitect.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite