Centru de recuperare „Maria Beatrice“ pentru copiii cu dizabilităţi din Alba Iulia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asociaţia nonguvernamentală „Maria Beatrice“ din Alba Iulia pune bazele unui centru de recuperare pentru copiii cu dizabilităţi. Tot aici va funcţiona şi un ambulatoriu de recuperare pentru adulţi, precum şi un cabinet de consiliere. Amenajarea centrului costă 87.000 de lei.

Centru va fi funcţional din această toamnă şi vor putea fi trataţi gratuit 20-25 de copii din Alba Iulia şi împrejurimi care sunt diagnosticaţi cu paralizie cerebrală infantilă, tetrapareză spastic-diskinetică sau  cu probleme psiho-motorii grave.

Iniţiativa aparţine familiei Onac, părinţi a căror copil suferă de paralizie cerebrală.  

 „Fetiţa noastră are nevoie de mulţi ani de tratament şi terapie pentru a o putea pune la propriu, pe picioare. Am putea să o ajutăm pe Maria Beatrice şi pe alţi copii aflaţi în situaţia ei, dacă am dota un mic centru de reabilitare motorie cu cea existentă în clinicile  din străinătate“, a spus Sebastian Onac, tatăl Mariei Beatrice, care este profesor de informatică la Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan“ din Alba Iulia.

Centrul va funcţiona la parterul Căminului pentru vârstnici situat în zona Schit din Alba Iulia.

„Va exista o bicicletă automatizată care roteşte picioarele copilului şi, după un timp, motorul îşi retrage progresiv acţiunea şi-n acelaşi timp măsoară cât anume împinge copilul în pedală. Un alt aparat, «cuşca Rocher», permite suspendarea în aer a copilului, cu ajutorul unor chingi elastice şi permite exerciţii de reechilibrare si reflexoterapie. Un alt aparat util pentru recuperarea copiiilor este banda de mers, care îi ajută să îşi formeze în timp reflexul de a face paşi“, a explicat Sebastian Onac.

Cine este Maria Beatrice:
Fiica familiei Onac din Alba Iulia, Maria Beatrice, a fost diagnosticată la cinci luni după naştere cu o boală nemiloasă-paralizie cerebrală infantilă. În 2010, specialiştii de la o clinică din Germania i-au implantat celule stem. În plus, a fost internată de trei ori şi într-o clinică de recuperare din Ucraina. Tratamentele în străinătate au costat 23.000 de euro, sumă obţinută prin solidaritatea celor din jur.




Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite