Centru de recuperare pentru copiii cu boli rare din Alba. Tratamentul lunar în străinătate: 7.000 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucrări de amenajare a bazinului de hidroterapie
Lucrări de amenajare a bazinului de hidroterapie

În Centrul de recuperare din Alba Iulia vor fi trataţi copii cu afecţiuni neuromotorii şi osteoarticulare, precum şi cu probleme motorii datorate accidentelor. Ajutor pentru dotarea cu aparatură pot da şi oamenii de afaceri prin direcţionarea a 20 la sută din impozitul pe profit.

Centru va fi funcţional la demisolul Căminului pentru vârstnici situat în zona Schit din Alba Iulia. Aici, vor fi trataţi în regim de gratuitate 25 de copii diagnosticaţi cu paralizie cerebrală infantilă, tetrapareză spastic-diskinetică sau  cu probleme psiho-motorii grave.

Iniţiativa aparţine Asociaţiei  „Maria Beatrice“ pusă pe picioare de familia  Onac din Alba Iulia,  părinţi a căror copil suferă de paralizie cerebrală. Boala este una nemiloasă care o împiedică pe fiica lor,  Maria Beatrice,  să vorbească, să-şi ţină capul şi trunchiul în echilibru.

Cost lunar/copil în străinătate: 30.000 de lei 

În 2010, specialiştii de la o clinică din Germania i-au implantat celule stem. În plus, a fost internată de trei ori şi într-o clinică de recuperare din Ucraina. Tratamentele în străinătate au costat 23.000 de euro, sumă obţinută prin solidaritatea celor din jur. 

„Am putea să o ajutăm pe Maria Beatrice şi pe alţi copii aflaţi în situaţia ei, dacă am dota un centru de reabilitare motorie, avand specificul acestei afecţiuni, care să aibă aparatură ca şi cea a clinicilor din străinătate, inclusiv bazin pentru hidroterapie, kinetoterapie, terapie ocupaţională şi bineînţeles asistenţă de specialitate. Mai mult, fetiţa noastră, deşi nu aleargă, are nevoie de socializare şi dorim să-i creăm un cadru în care să se dezvolte alături de copii asemănători ei si de parinţii lor“,  spune Sebastian Onac, tatăl Mariei Beatrice, care este profesor de informatică la Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan“ din Alba Iulia.

Centrul de recuperare în regim de zi pentru copii cu dizabilităţi „Prietenii Mariei Beatrice“ va funcţiona în incinta Căminului pentru vârstnici din Alba Iulia. Spaţiul de 509 metri pătraţi a fost dat de administraţia locală cu titlu de folosinţă gratuită pentru o perioadă de 10 ani. Tot Primăria va aloca lunar suma de 711 lei pentru fiecare copil tratat aici. Banii vor fi folosiţi pentru plata salariilor specialiştilor ce vor lucra aici: doi medici(un neurolog şi un specialist în medicină fizică şi balneologie), doi kinetoterapeuţi, un hidroterapeut, logoped, un specialist în terapie educaţională, un maseur, psiholog şi două asistente ATI.

Costurile amenajării şi aparaturii: 180.000 de lei

Spaţiul va fi dotat cu o bicicletă automatizată,  care roteşte picioarele copilului şi, după un timp, motorul îşi retrage progresiv acţiunea şi-n acelaşi timp măsoară cât anume împinge copilul în pedală. „Cuşca Rocher“ permite suspendarea în aer a copilului, cu ajutorul unor chingi elastice într-o pseudo-imponderabilitate şi permite exerciţii de reechilibrare si reflexoterapie. Un alt aparat util pentru recuperarea copiiilor este „banda de mers“, care trage piciorul copilului în spate şi-l ajută să îşi formeze în timp reflexul de a face paşi. În curs de amenajare este un bazin în care se vor face şedinţe de hidroterapie, cu trei nivele de adâncime: 60-90-120 centimetri, pentru diferite categorii de vârstă.

Cheltuielile totale de amenajare a Centrului şi a bazinului s-au ridicat la 100.000 de lei, sumă obţinută prin solidaritatea celor din jur. Au fost organizate mai multe evenimente caritabile, la care au participat tenorul Costel Busuioc, cunoscut publicului ca „Pavaroti din Banat“, soprana Daniela Vlădescu, dar şi interpreţi de folclor din Alba.

 Pentru dotarea cu aparatură ar fi nevoie de încă 80.000 de lei. Oamenii de afaceri din Alba pot ajuta această campanie prin direcţionarea a 20% din impozitul pe profit. Practic semnează un  contract de sponsorizare, iar suma donată se scade din totalul impozitului pe profit pe care îl platesc oricum statului. Nu-i  costă nimic, dar se aleg cu mulţumirea că au ajutat nişte semeni greu încercaţi.

Centrul de recuperare ar urma să fie funcţional din februarie 2012.




Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite