Alba Iulia: O machetă care a aparţinut lui Nicolae Ceauşescu, expusă la Muzeul Unirii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba Iulia: O machetă care a aparţinut lui Nicolae Ceauşescu, expusă la Muzeul Unirii
Alba Iulia: O machetă care a aparţinut lui Nicolae Ceauşescu, expusă la Muzeul Unirii

Muzeul Naţional al Unirii a inaugurat ieri o expoziţie dedicată mineritului. Unelte originale, machete, fotografii şi hărţi sunt expuse la muzeul albaiulian. În expoziţie mai pot fi văzute obiecte şi unelte de minerit care provin din colecţii particulare din zona Munţilor Apuseni.

Unul dintre obiectele inedite ale expoziţiei „Cadrilaterul aurifer al Transilvaniei. Exploatările miniere de la Brad, Baia de Arieş, Băiţa şi Baia de Criş“ este o machetă care a fost făcută cadou, în perioada anilor ’80, lui Nicolae Ceauşescu.

Macheta se află în patrimoniul muzeului de la începutul anilor ’90, când o mare parte din acest gen de obiecte au ajuns în diferite instituţii muzeale din ţară. Este vorba despre un şteamp tradiţional, cu 12 săgeţi, un depozit de mină şi o gură de galerie minieră denumită 1 Mai.
 „Macheta redă în detaliu imaginea mineritului din perioada secolelor XVII-XIX cu obiecte şi unelte. Este o machetă complexă realizată de un meşter din Bucium după un şteamp din zona minieră Roşia Montană-Bucium“, a povestit muzeograful Marius Cristea. Şteampul este un utilaj folosit acum sute de ani pentru sfărâmarea minereului, din care era extras aurul.

Hărţi originale

Hărţi de 200-300 de ani în formă perfectă şi lizibile stârnesc de asemenea interesul muzeografilor şi consumatorilor de cultură şi tradiţii.
„Hărţi recuperate din secolele XVII, XVIII, XIX, foarte bine realizate de către specialiştii acelor vremuri, sunt în această perioadă expuse aici. Astăzi colecţionarii folosesc aceste hărţi pentru a se deplasa prin galeriile miniere. Ele s-au păstrat în vechile exploatări miniere. După ce acestea au fost desfiinţate multe s-au pierdut. Doar colecţionarii care au conştientizat valoarea lor le-au păstrat. De acolo le avem şi noi“, a mai spus Marius Cristea.

La deschiderea expoziţiei a fost prezent şi un fost miner. „Mineritul a suferit o stagnare după care a evoluat pentru că nu se poate fără minerit. Din punct devedere tehnologic faţă de vremurile când eu făceam minerit, această meserie a evoluat spectaculos“, a spus Nicolae Costinaş în vâstă de 82 ani.
 „Oamenii locurilor cu tradiţie în minerit au păstrat obiectele sute de ani şi au de multe ori în propriile case adevărte muzee“, a subliniat muzeograful Marius Cristea.
 
Unelte şi vagonete

Obiectele expoziţiei le fac şi vagonetele folosite la transportul pietrelor  în galeriile miniere şi la suprafaţă. „Niciuna din exponate nu este orginală având în vedere faptul că lemnul nu rezistă în timp, pentru că vorbim de perioade de acum 400-500 de ani. Confecţionarea unei astfel de vagonet pentru expoziţii poate ajunge la peste 1.200 euro“, a mai explicat Marius Cristea.
Expoziţia este organizată în colaborare cu muzeul mineritului din Bochum, Germania, cel mai mare muzeu de acest gen din lume

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite