Câţi oameni fără Dumnezeu s-au declarat în Alba la recensământul din 2011

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deşi nu cred în Dumnezeu, ateii participă ocazional  la slujbe de dragul familiei
Deşi nu cred în Dumnezeu, ateii participă ocazional la slujbe de dragul familiei

Cifrele recensământului din 2011, ne arată o creştere a numărului de persoane care se declară în tabăra ateilor, a celor fără Dumnezeu.

La recensământul din 1992, dintr-un total de 413.919 locuitori ,125 de persoane din Alba au negat existenţa lui Dumnezeu. Cei mai mulţi, 109, trăiau în oraşele judeţulu. Zece ani mai târziu, numărul lor a sărit la 141.

Datele preliminarii ale recensământului din 2011, centralizate de Direcţia de Statistică Alba, arată că 179 de persoane s-au declarat în tabăra celor care neagă existenţa lui Dumnezeu şi a oricărei alte divinităţi. Cei mai mulţi au declarat că trăiesc în oraşele Alba Iulia şi Aiud.

Cifra reprezintă 0,05 la sută din populaţia judeţului Alba, de 327.224 locuitori, conform recensământului de anul trecut.

Tot în urmă cu două decenii,se declarau fără religie 875 de persoane din Alba. Datele culese de recenzori la recensământul din toamna anului trecut duc la cifra de 644.

Profilul ateului roman

Un studiu dat publicităţii anul trecut de Fundaţia Soros, „Religie şi comportament religios", arată  profilul ateului roman: Este tânăr, bărbat,  educat peste medie, dar în general mai intolerant faţă de alte grupuri sociale decât majoritatea cetăţenilor. Profilul socio-demografic al ateilor arată că sunt un grup tânăr şi cu un nivel de educație simțitor mai ridicat decât media națională: 53% dintre atei au sub 30 de ani, iar 33% dintre ei au absolvit studii superioare.

În plan politic, ideologia ateilor  este poziţionată la o relativă egalitate stânga-dreapta.La capitolul venituri, cei care neagă existenţa divină stau mai bine decât media românilor; 85% dintre ei declară că au câștiguri lunare de cel puțin 900 lei, față de 69% dintre români care au un venit similar; iar 10% dintre respondenți au indicat venituri de minim 4000 lei  lunar, în timp ce, pentru același nivel de câștiguri, procentul național este de 2%..

Studiul a fost realizat pe un eşantion de 1.200 de persoane, iar marja de eroare s-a  încadrat între +/- 2,6%.


Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite