Alba Iulia: Catedrala Sfântul Mihail, cea mai veche construcţie din Cetate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba Iulia: Catedrala Sfântul Mihail, cea mai veche construcţie din Cetate
Alba Iulia: Catedrala Sfântul Mihail, cea mai veche construcţie din Cetate

Catedrala romano-catolică „Sfântul Mihail” este cea mai veche construcţie din Cetatea Alba Iulia. Edificiul este reprezentativ pentru monumentele romanice din România şi reuneşte cele patru stiluri importante ale epocii medievale: romanic, gotic, renascentist şi baroc

Construcţia a fost ridicată în secolul XIII şi a suferit mai multe adăugiri de-a lungul anilor. Biserica a fost finalizată în anul 1291.

„În perioada medievală, împreună cu incinta şi palatul episcopal catolic, erau protejate de o fortificaţie secundară care includea şi palatul princiar. Anterior, pe acelaşi amplasament se crede că a existat o altă biserică distrusă de invazia tătară din 1241-1242. În perioada renaşterii au fost adăugate două capele pe latura de nord,  Lazo şi Sf. Ana, pentru ca în secolul XVIII să mai fie adăugată sacristia”, a afirmat istoricul Constantin Inel.

Capela Lazo este considerată cea mai importantă creaţie a renaşterii transilvănene. Monumentul este vizitat de turişti români şi străini, printre care predomină cei veniţi din Ungaria. Intrarea principală în biserică se face prin faţada vestică, printr-o sală aflată între cele două turnuri. Turnul sudic are o înălţime de 62 de metri.

Criptă cu sarcofagele episcopilor

Faţada principală de vest este una din originalităţile catedralei, prin asimetria turnurilor sale cu masive dimensiuni de fortificaţie.

„Amestecul diferitelor stiluri constituie o atestare arhitectonică a unui trecut multisecular şi a diverselor intervenţii modificatoare, la epoci şi după concepte diferite. Nota dominantă a acestui caracter de diversitate o constituie însă masivitatea, pe care i-au dat-o primii constructori în scopul de a o face uşor de apărat”, a spus istoricul de la Muzeul Naţional al Unirii.

Interiorul monumentului a fost folosit de-a lungul secolelor şi ca loc de înhumare pentru personalităţile vremurilor. În una dintre cripte sunt depuse sarcofagele episcopilor romano-catolici din ultimii 200 ani.

De asemenea, în incintă se găsesc monumentele funerare ale lui Ioan de Hunedoara, guvernator al Ungariei, al fiului acestuia, Ladislau de Hunedoara, precum şi sarcofagele familiei Zapolya, Izabella şi Ioan Sigismund, primul Principe al Transilvaniei.

Catedrala este în proprietatea Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Alba Iulia, care grupează un număr de 440.000 de credincioşi romano-catolici din toate judeţele Transilvaniei.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite