Fără ceremonial de ridicare a drapelului pe Catedrala Încoronării la deschiderea Serbărilor Unirii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clopotniţa Catedralei Încoronării, locul pe care era arborat drapelul naţional
Clopotniţa Catedralei Încoronării, locul pe care era arborat drapelul naţional

Autorităţile locale au motivat că ridicarea drapelului naţional pe clopotniţa Catedralei Încoronării din Alba Iulia  a fost amânată din cauza faptului că salvamontiştii au fost implicaţi în alte acţiuni.

Arborarea drapelului naţional pe Catedrala Încoronării devenise o tradiţie la deschiderea manifestărilor dedicate Zilei Naţionale.Ceremonialul ar fi trebuit să deschidă miercuri, potrivit tradiţiei din anii anteriori, manifestările dedicate Zilei Naţionale.

„Din anumite motive obiective, nu putem dispune de echipajul de alpinişti în acest moment, iar acest lucru nu se poate face decât cu profesionişti, urmând ca data aleasă să fie la îndemâna lor, şi în egală măsură de condiţiile meteorologice. Dacă vântul bate cu o anumită intensitate, este foarte puţin probabil să iasă bine. În ultimele zile nu a fost vorba de vremea nefavorabilă, ci de indisponibilitatea certă a salvamontiştilor, avem nevoie de cel puţin 6 persoane pentru arborarea drapelului“, a precizat Mihai Coşer, purtătorul de cuvânt al Primăriei Alba Iulia. 

Autorităţile dau asigurări că nu se va renunţa la ceremonial. Cel mai probabil, va fi organizat pe 30 noiembrie.

Au renunţat la tradiţie

„Arborarea drapelului naţional pe turnul clopotniţei Catedralei Încoronării se va face din motive tehnice în wekend-ul premergător Zilei Naţionale. Dacă am fi arborat într-o dată aleasă, era posibil ca din cauza condiţiilor meteo, echipa de alpiniştii  să nu poată arbora drapelul pe catedrală. Plus, am vrut să fie mai aproape de Ziua Naţională“, a mai spus Coşer.

Reprezentantul Primăriei a mai subliniat că „din buna tradiţie românească nu înseamnă că,  tot ce este perpetuat ani de zile după un anumit tipar, trebuie să rămână neapărat valabil“.

Anul trecut, sărbătorile care marchează Ziua Unirii au început la Alba Iulia sub semnul discordiei. Arborarea unui mash pe clopotniţa Catedralei Încoronării din Alba Iulia, în care culoarea roşie a drapelului naţional a fost înlocuită cu o combinaţie de portocaliu şi vişiniu, a provocat un adevărat scandal. În plus,  s-a lăsat şi cu plângere penală., depusă de preşedintele PSD Alba Ioan Dârzu  împotriva primarului Mircea Hava, a prefectului Ştefan Bardan, a preşedintelui Consiliului Judeţean Ion Dumitrel şi a persoanei care a realizat mesh-ul pus pe clopotniţa Catedralei. Acuzaţia a fost aceea de ofensă adusă unor însemne naţionale.

Recent,  procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia au dispus neînceperea urmăririi penale pentru primarul din Alba Iulia, Mircea Hava.

 

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite