Alba Iulia: Catedrala romano-catolică luată cu asalt de peste 5000 de credincioşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba Iulia: Catedrala romano-catolică luată cu asalt de peste 5000 de credincioşi
Alba Iulia: Catedrala romano-catolică luată cu asalt de peste 5000 de credincioşi

Credincioşi din toată ţara au participat la încheierea cremoniilor care au marcat împlinirea a 1000 de ani de catolicism la Alba Iulia.La slujba solemnă a participat şi un trmis special al Papei Benedict al XVI-lea , Eminenţa Sa, Cardinalul Franc Rode.

Evenimentele decicate acestei zile au debutat la ora 7.45 de minute cânt mai multe sute de credincioşi romano-catolici au vizionat în faţa Catedralei „Sfântul Mihail“, un documentar. Ceremonia religioasă a început la ora 10.00, iar până la acel moment grupuri organizate de credincioşi catolici din toată ţara, au ajuns în piaţa din faţa Catedralei.

Mesaj din partea Papei

Înainte de începerea slujbei, în cadrul unei conferinţe de presă, Cardinalul Franc Rode a făcut referire credinţa catolică care s-a păstrat o mie de ani la Alba Iulia şi de asemenea a transmis şi un mesaj din  partea Papei Benedict al XVI-lea. Cardinalul s-a adresat credincioşilor catolici precum şi tuturor creştinilor din România. „Sfântul Părinte a dorit să arate în primul rând apropierea sa faţă de populaţia catolică din Transilvania şi să recunoscă credinţa de o mie de ani a populaţieie magheare care trăieşte aici. Evident, însă, Sfântul Părinte m-a trimis în România şi mesajul său de credinţă se extinde pentru toţi catolicii din România şi se poate spune şi în spirit ecumenic pentru toţi creştinii. Este un gest în spiritul ecumenic, al frăţiei creştine“, a spus Cardinalul Franc Rode.

Arhiepiscopul romoano-catolic de Alba Iulia, Jakubiny Gyorgy a fost apreciat pentru evenimentele pe care le-a organizat de-a lungul întregului an pentru a selebra jubileul milenar al arhidicezei. Arhiepiscopul romano-catolic de Alba Iulia , a explicat că pe lângă mesajul papal, pe care Eminenţa Sa, Cardinalul Franc Rode îl transmite, prin prezenţa sa la Alba Iulia, acesta va transmite celor prezenţi binecuvântarea. „Eminenţa Sa, Cardinalul Franc Rode are şi autoritatea de a împărţi Binecuvântarea Apostolică“, a spus arhiepiscopul Jakubiny Gyorgy.

Credincioşi din toată ţara

Liturghia solemnă a început la ora 10.00 iar cei peste 5000 de credincioşi prezenţi au putut urmări ceremonia fie din Catedrala „Sfântul Mihail“ fie pe ectanul amplasat în faţa catedralei. La Slujbă au participat grupuri de credincioşi catolici din Miercurea Ciuc, Orăştie şi din alte părţi ale ţări. „Am venit la Alba Iulia pentru că este ceva deosebit. În timpul vieţii noastre se serbează 1000 de ani de credinţă catolică. De asemenea am venit pentru a primi Binecuvântarea Sfântului Părinte transmisă prin trimisul său“, a spus Ana Maria Lorencz din Miercurea Ciuc.

La slujbă au mai participat şi reprezentanţi ai autorităţilor locale precum şi ministrul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, Theodor Paleologu.

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite