Alba Iulia: Cătălin Vasiu a reprezentat în miniatură Garda Cetăţii Alba Carolina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cătălin Vasiu a intrat în breasla machetiştilor doar de trei ani, după ce a vizitat Salonul Internaţional de Machete de la Muzeul Naţional al Unirii. Primele machete au fost combinate într-o dioramă la scara 1/72, care reprezintă scene din războiul de 100 de ani.

Profil
Născut: 15 octombrie 1975, Alba Iulia
Studii: Facultatea de Informatică
Familie: căsătorit, un băiat

„Am cerut de la Muzeul Unirii câteva kit-uri de machete, la scara 1/35. Când am constatat că mă prinde,  am luat legătura cu Ovidiu Socaciu, care este preşedintele Asociaţiei de Modelism Alba, care m-a îndrumat în arta modelismului“, a spus cu zâmbetul pe buze Cătălin Vasiu.

Un an de documentare pentru o machetă 

Pentru că a copilărit chiar într-una din clădirile din incinta fortificaţiei din Alba Iulia , bărbatul s-a hotărât să reproducă în miniatură străjerii care participă în fiecare zi la schimbul de gardă, la ora 12.00, dar şi tunurile de epocă.

Schimbul de Gardă

image

„Cel mai greu a fost să adun materialele. Am combinat uniforme prusace, elveţiene, belgiene, ca să ajung în final la uniformele purtate astăzi de soldaţii din Garda Cetăţii. Am folosit muşchi de pădure, gips, hârtii, cartoane, culori acrilice şi chituri care aparţin altor arme, adaptate şi colorate pentru a reprezenta exact armele şi uniformele care se folosesc la ceremonialul militar, dar şi la tragerea cu tunurile de epocă “, a explicat Cătălin Vasiu

Tunurile de Epocă

image

A reprodus o scenă cu Ioana D'Arc

De profesie inginer, Cătălin susţine că rămâne dedicat tehnicii manuale. Practic se foloseşte doar de pensulă pentru a picta detaliile ce compun fiecare machetă.

Într-o perioadă relativ scurtă şi-a cultivat pasiunea cu perseverenţa iubitorului de frumos şi a realizat până în prezent peste 30  de machete.

Piesele reprezintă în marea lor majoritate vehicule şi scene militare din al doilea război mondial. Nu lipsesc nici machetele care redau în miniatură armata lui Gingis Han sau  armatele prusace. 

Armatele prusace

image

„Pe lângă acestea, într-o dioramă am creat o  scenă la scara 1/72,  în care celebra Ioana D'Arc apare pe câmpul de lupă călare, îmbrăcată într-o armură albă şi poartă steagul armatei franceze, în confruntările cu trupele engleze, din timpul războiului de 100 de ani“, a spus autorul machetei. 

Ioana D'Arc în luptă

image

Este catalogat de colegii de breaslă ca un modelist nerăbdător, care are tendinţa să finalizeze în câteva zile obiectele în miniatură, după finalizarea documentării şi strângerea materialelor.

Armata lui Gingis Han

image

Cătălin Vasiu este unul dintre cei 14 membrii ai Asociaţiei de Modelism Alba, care-şi propune să-i convingă pe elevii cu program prelungit să înlocuiască calculatorul cu tehnicile de realizare a machetelor. 

Din pasiunea pentru domeniul militar, de anul trecut,  urmează cursurile  Facultăţii  de Istorie de la Universitatea „ 1 Decembrie 1918“ din Alba Iulia.
Întrebări şi răspunsuri

Ce implică arta machetismului?
C.V. :
„Implică foarte, foarte multă răbdare, atenţie la detaliile ce compun fiecare machetă. Cei care dau viaţă machetelor trebuie să aibă puţin simţ artistic, să simtă culoarea, pentru că scenele reale care sunt reproduce la o anumită scară trebuie să exprime realitatea. Şi nu,  în ultimul rând cercetarea, întrucât nu se face nimic fără a fi implicat în cercetarea momentului istoric ce urmează a fi reprodus“, a adăugat inginerul

La ce proiecte lucraţi?
C.V. :
„Am visat de mult să reproduc un tanc utilizat de americani în cel de-al doilea război mondial, un Sherman, folosit şi la celebra debarcare din Normandia, din 1944.  Am creat deocamdată,  o bază a unei  secvenţe, în care acest tanc cu echipajul lui trece victorios pste unul dintre tranşeele inamice. Vreau să mă profilez spre vehicule mecanizate, scara 1/35,  folosite în cea de-a doua conflagraţie mondială“

Ce-i place: „Îmi place liniştea, îmi place copilul meu, soţia mea, viaţa de familie, în general. Îmi place să am piesele mele sub lupă. Practic mă relaxează să modelez măcar câteva minute obiecte care ulterior se transformă în machete, la o scară mai mare sau mai mică“ , spune Cătălin

Ce nu-i place: „Îmi displace minciuna. Nu pot să înţeleg cum nu se face nimic ca să se stopeze exportul de substanţă cenuşie în Occident. Din păcate am ajuns în situaţia în care la noi în ţară, nu se mai apreciază valoarea,  ci lucrurile mărunte. Cu siguranţă nu acestea sunt valorile în România“ ,  a adăugat inginerul


Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite