Alba Iulia: Portret/ Cătălin Haşa a câştigat mai multe festivaluri de muzică populară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba Iulia: Portret/ Cătălin Haşa a câştigat mai multe festivaluri de muzică populară
Alba Iulia: Portret/ Cătălin Haşa a câştigat mai multe festivaluri de muzică populară

Cătălin Haşa este unul dintre soliştii de muzică popuală cu care judeţul Alba se mândreşte. Descoperit de profesoara Leontina Fărcaş, este laureat al principalelor festivaluri de gen din ţară.

Pe când era Cătălin Haşa de-o şchioapă, unchiul său Valentin, din localitatea Stremţ (sat în care a copilărit şi crescut tânărul solist de muzică populară), venea seara lângă patul nepotului şi îi cânta piese din repertoriul zonei, să-i fie somnul mai dulce.

A crescut cu muzica populară

Aşa se face că a crescut de mic cu muzica populară, iar de la vârsta de 5 ani a început şi Cătălin să cânte. „La fiecare serbare de la grădiniţă şi ulterior de la şcoală cântam pe scenă, dar eram foarte timid, greu mă convingeau ai mei şi profesorii să ies pe scenă. Îmi amintesc că odată nu am vrut să cânt şi am început să plâng în spatele cortinei. Oameni din sală aplaudau şi mă chemau pe scenă, dar eu nu vroiam. Până la urmă m-au convins“, îşi aduce aminte Cătălin Haşa.

După şcoala generală a urmat seminarul teologic din Alba Iulia unde pasiunea pentru folclor a crescut în intensitate. „În seminar am învăţat să cânt pe note şi ceea ce înseamnă teorie muzicală. Profesorii din seminar şi cei din satul Stremţ au fost mereu alături de mine, m-au ajutat mult să progresez. Îmi amintesc cu drag de profesoara Monica Stan din Stremţ, prin intermediul căreia am cunoscut-o pe profesoara Leontina Fărcaş. Aceasta m-a învăţat să cânt corect, să îmbrac un costum popular, practic ea m-a descoperit. De altfel, de fiecare dată când primesc un costum popular nou, mă duc la dânsa să-i cer părerea. Dacă spune că e de valoare şi-l pot purta pe scenă, mă conformez, dacă nu, îl pun în dulap, la colecţia de costume. Majoritatea costumelor populare le primesc de la oameni care, văzându-mă cântând, mă contactează să-mi facă asemenea cadouri”, spune Cătălin Haşa.

Vedeta unei familii de cântăreţi


În familia lui Cătălin, toată lumea cântă. Bunicii din partea mamei şi tatălui au cântat, mama sa doineşte, tatăl are şi el voce, sora şi fratele lui cântă şi ei. Cătălin este, însă, vedeta familiei.

La primul festival la care a participat, în Câmpeni, a obţinut locul III, iar apoi a obţinut marele premiu la cam toate festivalurile la care a participat: locul întâi la festivalurile „Sus, sus, sus, la moţi în munte“, „Ioan Cristoreanu“ (Cluj Napoca), „Strugurele de aur“ (Jidvei, Alba Iulia), marele premiu la festivalurile „Mureş pe marginea ta“ (Ocna Mureş) şi „Felician Fărcaşiu“ (Sebeş) şi premiul special la „Mamaia – 2008“.

Ce planuri de perspectivă ai?
C.H.
: „Aş vrea să îmi înregisterez melodii şi să-mi pot lansa un CD al meu. Am reuşit să înregistrez cinci melodii, dar nu e chiar aşa uşor. Îţi trebuie material, trebuie să caut melodii autentice, nu din repertoriul altor solişti. E şi costisitor, pe de altă parte. În prezent, am piese din repertoriul propriu, dar şi din repertoriul altor solişti.“

Ai ales să studiezi teologia. Te-a influenţat cineva?
C.H.
: „Nu cred că m-a influenţat nimeni. De mic mergeam la biserică, cu bunica şi cu mama. Întotdeauna mi-au plăcut slujbele şi cântarea religioasă. A fost decizia mea să merg la seminarul teologic. Eram pe clasa a VII-a când m-am hotărât să fac acest pas. Părinţii nu au avut nimic împotrivă şi au fost mereu alături de minte, mă ajută în continuare şi le mulţumesc mult.“

Ce-i place: „Îmi place mult să citesc cărţi de specialitate, de teologie, dar şi din literatura universală. Îmi place foarte mult Ion Blăjan, un cântăreţ care a fost orb din naştere. Am încercat să mă apropii de superbele sale doine şi am reuşit în parte. La oameni apreciez, în primul rând, sinceritatea. Îmi plac persoanele sociabile, deschise, pentru că şi eu sunt o fire comunicativă,“ spune tânărul.

Ce nu-i place: „Nu-mi plac minciuna şi oamenii mândrii, aroganţi, plini de trufie. Dezaprob persoanele fără cuvânt, mă deranjează lipsa de punctualitate, aşa cum îmi displace, de asemenea, omul fără verticalitate,“ afirmă Cătălin Haşa.

Profil:
Născut: 19 mai 1988, Alba Iulia
Educaţie: student, anul II la Facultatea de Teologie Ortodoxă Alba Iulia
Starea civilă: necăsătorit

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite