Casele de piatră de la Ceru Băcăinţi în pericol de dispariţie. Nu există niciun proiect de valorificare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Casele de la Ceru Băcăinţi sunt construite integral din piatră, începând de la fundaţie, ziduri şi până la acoperiş. Arhitectura este tipică mediului rural al secolelor IX-XI. Organizarea gospodariei în general şi a casei şi a anexelor în particular dovedesc un conservatorism de excepţie în aceasta zonă.

Comuna Ceru Băcăinţi este cea mai mică din Alba din punct de vedere a numărului populaţiei. Aproximativ 375 de suflete mai trăiesc aici, după ce în ultimii 20 de ani s-a manifestat un puternic proces de depopulare. Unicitatea comunei nu constă doar în numărul mic de locuitori, ci şi în arhitectura caselor construite aici.

Este singurul loc din Alba şi printre puţinele din România în care se mai păstrează încă locuinţe construite integral din piatră, începând de la fundaţie, ziduri şi până la acoperiş. Lemnul era utilizat doar pentru bârnele care susţinea acoperişul.

Specificul deosebit al caselor din Ceru Băcăinţi este ilustrat şi de faptul că învelitoarea acoperişurilor este realizată tot din piatră. Sunt lespezi de piatră naturală rezultată din  şisturi grafitoase. Un astfel de acoperiş putea acoperi doar o locuinţă cu o singură cameră, întrucât structura de susţinere din lemn nu putea fi stabilă pentru o construcţie mai mare.

Cercetătorul Toma Goronea de la Universitatea „1 Decembrie 1918“ din Alba Iulia susţine că aici, omul modern se simte întors în urmă cu câteva secole.

Potrivit datelor prezente de reprezentanţii administraţiei locale, la Ceru Băcăinţi sunt 150 de case din piatră, însă, deocamdată, nu există un proiect concret de punere a lor în valoare.

Citiţi detalii despre unicitatea  caselor de piatră de la Ceru Băcăinţi, dar şi care ar fi soluţia de punere a lor în valoare în săptămânalul ADS Alba, ediţia 8 -15  septembrie 2011, ce poate fi găsit la toate chioşcurile de ziare.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite