Alba Iulia: Portret. Casandra Ioan: „Poezia reprezintă pentru mine o nevoie de joacă, destindere, meditaţie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba Iulia: Portret. Casandra Ioan: „Poezia reprezintă pentru mine o nevoie de joacă, destindere, meditaţie“
Alba Iulia: Portret. Casandra Ioan: „Poezia reprezintă pentru mine o nevoie de joacă, destindere, meditaţie“

Luând exemplul poetului spaniol Federico Garcia Lorca, Casandra Ioan îşi doreşte un scris simplu, cu ecou multiplu, profund.

Casandra Ioan a scris primele versuri la 9 ani, pe când se afla într-o staţiune montană.
„Relaxată fiind şi impresionată de peisajul montan, am scris prima mea poezie, gen patriotic, pentru că aşa era atunci curentul“, spune tânăra lirică. În anii de liceu a participat la o serie de concursuri obţinând cu poeziile sale succese notabile la nivel de judeţ. „

În liceu am făcut o schimbare de macaz, în sensul că eu eram pe profil real – chimie-biologie, urmam linia familiei – bunicii medici, mama inginer chimist, şi, la un moment dat, am zis că eu vreau să scriu, să urmez literele. Eram „filologul“ clasei, întrucât  restul colegilor se pregăteau pentru medicină, farmacie sau alte profesii“, îşi reaminteşte Casandra. 
În anul 2006 şi-a lansat primul volum de poezie – „Ucenicul vânător“ şi tot în acelaşi an a câştigat, la Suceava, premiul de poezie, iar peste doi ani, tot în oraşul moldav, marele premiu pentru reportaj literar.

A primit rezidenţă poetică în SUA

Volumul de debut al Casandrei Ioan a fost primit bine de critica literară. A fost evidenţiat în revistele „Discobolul“ din Alba Iulia şi „Cetatea literară“ din Cluj Napoca. „Ucenicul vânător“ a obţinut, de asemenea, premiul „Mongolul“ al Uniunii Scriitorilor din Cluj Napoca şi premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor, Filiala Alba-Hunedoara.

În urmă cu doi ani a primit o rezidenţă poetică în SUA, la Santa Fe, unde a continuat să scrie la un al doilea volum, încă nefinalizat, intitulat „Autoportrete în C minor“, volum de poezie care cuprinde, potrivit autoarei, portretele oamenilor care i-au influenţat viaţa.O rugăm să vorbească pe această temă. „Viaţa noastră se împleteşte, de fapt, cu vieţile altora şi, la temelia a ceea ce suntem, au pus şi alţii nişte pietricele. În această ordine de idei, mama mea are un mare influenţă în faptul că eu astăzi scriu, pentru că îmi citea poveşti încă de când eram la o vârstă foarte fragedă. Poate că a fost şi un ideal al mamei să scriu, deşi niciodată verbalizat“, spune Casandra.
Mergând cronologic pe aceeaşi idee, afirmă că o influenţă importantă au avut-o asupra ei profesorii de limba română Emil Nicula, din generală, şi Iacob Buta, din liceu.

Revenind în prezent, Casandra Ioan lucrează, în paralel cu finalizarea volumului „Autoportret în C minor“, la alte două creaţii literare. E vorba de un şirag de poezii cuprinse în volumul „Înger de apă“ şi de un proiect audio care să cumuleze creaţii prezentate în lectură proprie. „Uneori scriu pentru a transmite, filtrat, unele experienţe anterioare. Alteori, poezia reprezintă pentru mine o nevoie de joacă, de destindere, de meditaţie“, se destăinuie Casandra Ioan.

Ce poeţi ţi-au bucurat în mod deosebit lectura ?
C.I:
Au fost mai mulţi. Începând cu liceul - George Topârceanu, care îmi plăcea foarte mult pentru că avea o rimă perfectă, parcă le scotea din pălărie, şi Marin Sorescu, ironia lui, care era pe aceeaşi lungime de undă cu ce simţeau eu pe vremea când eram elevă. Acum am început să apreciez alt tip de poezie, îmi place Lucian Blaga şi, din spaţiul spaniol, Federico Garcia Lorca.

La proză nu v-aţi gândit niciodată mai serios ?
C.I.:
Am încercat, dar proza mea e tot poetică, mai filozofică, mai mult o meditaţie. Mi s-a spus că aş avea dar şi pentru proză, pentru că la Suceava, la secţiunea reportaj, am câştigat, după cum am mai amintit, marele premiu, cu un reportaj despre o stradă specială din Santa Fe, care are 101 galerii de artă.

Ce-i place: „Îmi place pictura şi muzică de calitate. De asemenea, tenisul de câmp şi înotul, pe care le şi practic în timpul liber. La oameni apreciez onestitatea şi faptul că îşi cunosc locul, nu vor să pară altceva decât sunt“.

Ce nu-i palce: „Mă deranjează nesimţirea, grosolănia, ignoranţa. Nu-mi plac persoanele arogante, ieşite din matca firescului, oamenii care vor cu orice preţ să fie în faţă chiar dacă ştiu, conştientizează că nu e locul lor acolo“.

Profil:
Data naşterii: 9 februarie 1981, Aiud
Educaţie: Facultatea de Litere Cluj Napoca
Starea civilă: necăsătorită

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite