Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia supravieţuieşte din chirii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Puţinele spectacole pe care le mai găzduieşte Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia nu reuşesc să acopere cheltuielile lunare ale instituţiei. Conducerea CCS este nevoită să renunţe în ultimul moment la nume mari ale teatrului sau muzicii.

„Spectacolele abia dacă mai strâng public de 200-300 de oameni, şi din păcate cele care un un număr foarte mic de spectatori sunt amânate în ultimul moment“, a afirmat Ilie Toma, directorul CCS Alba Iulia. Anul acesta a fost cazul a două spectacole: piesa de teatru „Portretul Doamnei T“ care ar fi adus-o pentru prima oară în faţa publicului albaiulian pe Olga Tudorache, şi concertul pe care în urmă cu două săptămâni trebuia să îl susţină Fuego. „Biletele nu se vând. Preţul este stabilit de teatrele sau reprezentanţii artiştilor, iar când vin într-un oraş mic ca Alba Iulia este peste puterea financiară a oamenilor. Oamenii vin întreabă cât costă şi pleacă“, a spus Ilie Toma.

15 la sută din vânzările de bilete a fiecărui specatacol revine instituţiei albaiuliene, un procent prea mic ca toate costurile lunare să fie acoperite. „În medie 20.000 lei sunt cheltuiţi lunar pe facturile de întreţinere şi salariile celor 8 angajaţi. Ne descurcăm la limită, dar banii pentru investiţii sunt marea problemă“, a explicat directorul instituţiei.

image

Chiriaşi permanenţi şi periodici

Pentru a face faţă cheltuielilor Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia are în prezent şapte chriaşi. Lunar încasările din chiri se ridică în jurul sumei de 12.000 lei. În incinta CCS Alba Iulia funcţionează o sală de fitness, un studio de înregistrări, o terasă, o firmă de caterig pentru care o parte din etajul II este închiriat la diverse evenimente de la nunţi şi petreceri până la cafenele literare. Tot aici îşi desfăşoară activitatea şi Universitatea „Spiru Haret“ şi o asociaţie a videografilor.

„Fiind o instituţie de utilitate publică pe autofinanţare, închirierea spaţiilor a fost cea mai la îndemâna variantă să supravieţuim“, a precizat Ilie Toma. Din 2008 conducerea CCS Alba este păgubită de plata chiriei pentru subsolul instituţiei unde după 1990 a funcţionat un club. 85.000 este suma pe care conducerea CCS Alba se luptă în prezent să o recupreze prin instanţă. „Firma Cristian Prod Impex a închis în aprilie 2008 pentru renovări. De 2 ani acea parte a clădirii este lăsată în paragină cu geamuri sparte, materiale aruncate pe terasă. L-am dat în judecată pentru evacuare şi plata chiriei restante, însă acum am aflat că a declarat insolvenţă“, a afirmat directorul CCS.

image

Singura investiţie făcută anul acesta a constat în achiziţionarea unei instalaţii de lumini pentru spectacole în valoare de 35.000 lei. „Este peste puterile noastre să ne lansăm în investiţii foarte mari. Anul acesta vreau să cer ajutorul autorităţilor să reparăm faţată cădirii une plăcile de marmură s-au desprins în număr mare“, a completat Toma Ilie.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite