„Casă Verde“ pentru 320 de locuinţe din Alba

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Programul guvernamental finanţează instalarea unor sisteme ecologice de încălzire. În 10 zile de la demararea programului „Casa Verde“ au fost epuizate peste 20 la sută din fondurile alocate judeţului Alba.

La Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) au fost înregistrate 68 de dosare prin care se solicită finanţări nerambursabile în valoare de 411.900 de lei. Prin acest program se finanţează aciziţionarea unor sisteme de încălzire care utilizează energie regenerabilă, cum ar fi panouri solare pentru apă caldă şi încălzire, centrale termice pe biomasă (lemn, peleţi) şi pompe de căldură.

Clienţii vor panouri solare

Suma totală alocată judeţului Alba se ridică la 1,94 milioane de lei, care ajunge pentru efectuarea a 320 de plăţi de câte 6.000 de lei fiecare. „Cea mai mare parte a cererilor primite se referă la achiziţionarea de panouri solare. Cererile sunt înregistrat după principiul primul venit, primul servit. Termenul limită este data de 31 octombrie 2010. Procedura stabilită indică efectuarea investiţiei după care are loc decontarea pe baza documentelor prezentate de beneficiari“, a declarat Ana Mohai, reprezentantul APM Alba.

Un sistem de panouri solare pentru încălzire poate fi găsit pe piaţă la un preţ minim de 6.000 de lei, în timp ce costurile unei centrale termice pe biomasă să cifrează la aproximativ 10.000 de lei. Programul se adresează exclusiv persoanelor fizice care îşi instalează astfel de sisteme la locuinţe individuale. Nu sunt eligibile pentru decontare cheltuieli efectuate înaintea datei semnării contractului de finanţare.

Suport tehnic la ALEA


În procesul de mediatizare a programului s-a implicat şi Agenţia Locală a Energiei Alba (ALEA). ”Având în vedere timpul relativ scurt pentru depunerea dosarelor de decontare în acest an, oferim suport tehnic gratuit tuturor persoanelor fizice interesate să aplice pe acest program. Ar fi bine ca toți banii alocați în cadrul acestui program pentru județul Alba să fie utilizați, în caz contrar existând riscul ca sumele nefolosite să fie realocate altor județe”, a declarat directorul ALEA, Florin Andronescu.

Printre cei care doresc să obţină finanţare pe acest program este şi Ioan Vladu din Blaj. „Am depus o cerere pentru panouri solare. Vreau ca în timpul verii să folosesc această modalitate de încălzire a apei. Preţul gazului a îneceput să crească tot mai mult şi aşa putem face nişte economii“, a afirmat potenţialul beneficiar al programului guvernamental.

Documente necesare: cerere de finanţare nerambursabilă completată la calculator, declaraţie pe propria răspundere privind păstrarea sistemului în funcţiune cel puţin un an, extras de carte funciară sau autorizaţie de construcţie daca imobilul nu este finalizat, certificat de atestare fiscală, adeverinţa cont bancar şi un plic format A4.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite