Carte despre Revoluţia din Decembrie 1989 din Alba, premiată în prezenţa lui Ion Iliescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Babiţchi
Mihai Babiţchi

„Revoltă  în labirint. Decembrie 1989“, scrisă de Mihai Babiţchi, considerat liderul Revoluţiei din Decembrie 1989, din Alba Iulia va primi  „Premiul naţional al cărţii “din partea Institutul Revoluţiei Române.

Potrivit autorului, cartea a ajuns să fie pe listă, după ce istoricul Constantin Corneanu s-a folosit de anumite informaţii legate de evenimentele care au marcat Revoluţia din urmă cu 22 de ani.

„Eu am trimis în urmă cu patru luni, cartea împreună cu documentele Revoluţiei din Decembrie 1989 din Alba. M-am bucurat când am aflat că va primi „Premiul naţional al cărţii “ din partea Institutul Revoluţiei Române din Decembrie 1989“, a spus Babiţchi.

Premiul îi va fi înmânat  în cadrul unui seminar organizat marţi, 20 decembrie, de la ora 11.00, de Institutul Revoluţiei Române la sediul Fundaţiei Europene Titulescu din capitală. Sunt invitaţi fostul preşedinte al României, Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman, Eugen Dijmărescu, Daniel Barbu.

În cuvântul de încheiere al cărţii „Revoltă  în labirint. Decembrie 1989“, Babiţchi notează: „Revoluţia din Decembrie 1989 a fost pentru România la fel de important ca însăşi  Marea Unire din 1918. Pentru că dacă  Unirea a însemnat reintregirea neamului romanesc, Revoluţia a însemnat redobândirea demnitaţii acestui neam. Iar în ambele momente istorice Alba Iulia s-a aflat în frunte”.

Mihai Babiţchi este preşedintele Uniunii Asociaţiilor Revoluţionarilor,ce are 65 de memrii şi  care reuneşte „Asociaţia 21 Decembrie 1918″ Alba Iulia, înfiinţată în anul 1993 şi şi „Asociaţia Luptătorilor din Decembrie 1989“.

Babiţchi este cel care în dimineaţa zilei de 22 decembrie 1989, pe treptele din faţa actualului Palat Administrativ, a citit în faţa a mii de oameni ieşiţi în stradă platforma-program a partidului creat în noaptea precedentă: Frontul Patriotic Libertatea. Documentul cuprindea o listă de 11 revendicări care au fost prezentate dimineaţa primului secretar Ioan Savu. Ulterior, acesta a predate paşnic puterea revoluţionarilor.

Revoluţia din Decembrie 1989 a avut consecinţe sângeroase şi în Alba. 23 de persoane au murit în evenimentele de atunci, iar alte 111 au fost rănite. Cel puţin în cazul morţilor din Alba Iulia nu a fost găsit niciun vinovat cert. Au fost arestaţi la vremea respectivă conducătorii Securităţii, dar nu au fost condamnaţi. Este vorba în principal de maiorul Ghiorghe Lupeş, fost şef al Securităţii din Alba în decembrie 1989 şi de locotenent-colonelul Florian Brihac.

„Au stat în închisoare un an de zile după care li s-a dat drumul. În perioada 1991 – 1992 s-a înregistrat o coagulare a forţelor de securitate comunistă pe scena politică românească, lucru ce a facilitat o asemenea evoluţie a proceselor“, a spus Mihai Babiţchi, liderul Revoluţiei de la Alba Iulia.

Spre deosebire de Alba Iulia, la Cugir, unde au murit şase persoane, au existat condamnări definitive la ani grei de închisoare. Trei bărbaţi găsiţi vinovaţi în linşarea comandantului Miliţiei Cugir, Valentin Pop, şi a subofiţerului Ilie Staicu, au primit între 10 şi 13 ani de închisoare. În anul 2002,  au fost condamnaţi Adrian Carica şi Aurel Mihu, iar în anul 2003, Dumitru Sivera.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite