Carne de cal vândută ca şi carne de vită într-o piaţă din Alba Iulia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţiştii din Alba în colaborare cu inspectorii Direcţiei Sanitar-Veterinare au dispus marţi reţinerea de la comercializare a unei cantităţi de 1.300 de kilograme de carne despre care se presupune că ar proveni de la cai. Animalele au fost sacrificate în judeţul Vrancea iar carnea a fost vândută cu acte false.

Poliţiştii din Alba i-au surprins în flagrant marţi dimineaţă în Alba Iulia, pe trei bărbaţi din Vrancea,  în timp ce vindeau 1.300 de kg de carne de cal în loc de carne de vită, către două  societatăţi comerciale din oraş. 

Răzvan Octavian Ţurcanu (23 ani), Bogdan Radu (20 ani ) şi Ciprian Bleajbu (22 ani) au fost reţinuţi şi ulterior arestaţi preventiv pentru 29 de zile pentru evaziune fiscală, înşelăciune privind calitatea mărfii şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Medicii aşteaptă rezultatele analizelor

Medicii veterinari de la Direcţia Sanitară - Veterinară Alba au trimis ieri mai multe probe de carne la Bucureşti pentru a fi analizate. „În urma verificărilor la fața locului la cele doua unitati s-a sechestrat cantitatea de 1.307 kg carne. S-au recoltat probe de carne care au fost sigilate, individualizate și trimise la analiză pentru determinarea speciei la Bucureşti“, a declarat Ioan Tatucu, purtătorul de cuvânt al DSV Alba.

carnea era depozitată în încăperi insalubre.

Până la închiderea ediţiei nu au fost prezentate rezultatele analizelor, însă bănuielile anchetatorilor indică faptul că este vorba despre carne de cal.

De la  domiciliile inculpaţilor din comunele Homocea şi Ploscuţeni,  ambele din judeţul Vrancea, a fost confiscată marţi cantitatea de 6,5 tone de carne. „La data de 07.12.2010,  poliţiştii din cadrul S.I.F Vrancea, au efectat 3 percheziţii domiciliare  unde au fost identificate un număr de 12 cabaline vii şi 10 seturi organe provenite din sacrificarea ilegală a animalelor“, a spus  Bogdan Toader, purtător de cuvânt la IPJ Vrancea.

Animale tranşate în condiţii insalubre

Poliţiştii susţin că cei trei bărbaţi arestaţi preventiv fac pare dintr-o întreagă reţea şi sunt acuzaţi că au sacrificat animalele chiar în grajd şi au tranşat carnea în condiţii complet insalubre. Mai mult decât atât, caii erau cumpăraţi „la negru“ din împrejurimi, iar actele de vânzare a cărnii erau falsificate ca fiind pentru carne de vită.  Produsul alimentar ar fi fost vândut în judeţele Alba, Vrancea, Bucureşti, Constanţa şi Prahova.

image

Anchetatorii nu exclud nici faptul că printre animalele sacrificate s-ar fi putut afla şi animale moarte. În Alba, carnea a fost oferită către două societăţi comerciale care deţin magazine de comercializare întruna din pieţele agroalimentare din oraş.

„În sarcina învinuiţilor se reţine infracţiunea de evaziune fiscală, întrucît în cursul anului 2010, au sacrificat la domiciliu mai multe cabaline, reprezentînd cantitataea de 30 tone carne, care a fost valorificată la diferite societăţi comerciale, fără ca veniturile obţinute să fie înregistrate în evidenţele contabile“, a mai spus Bogdan Toader. Prejudiciul creat prin evaziune fiscală a fost estimat la 200.000 de lei.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite