Capris Sebeş, brand naţional în marochinărie, a intrat în faliment

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sediul fabricii Capris Sebeş
Sediul fabricii Capris Sebeş

Societatea „Capris” SA Sebeş, unul dintre brandurile de renume ale judeţului Alba, a intrat, oficial, în faliment după aproape cinci ani de reorganizare judiciară. Sentinţa privind falimentul a fost pronunţată în 14 septembrie de Curtea de Apel Alba Iulia.

Magistraţii Curţii de Apel au acceptat recursul formulat de administratorul judiciar al procedurii de insolvenţă, de Direcţia Generală de Finaţe Publice Alba şi de Banca Italo-Romena. În primăvara anului 2012, Tribunalul Alba a respins solicitarea creditorilor privind declanşarea falimentului. Problema intrării firmei în faliment s-a mai pus de două ori, în 2008 şi 2011, dar atunci s-au opus magistraţii de la Curtea de Apel.

Societatea Capris SA Sebeş era cândva una dintre cele mai importante fabrici din România în domeniul marochinăriei, respectiv a producţiei de genţi, poşete şi haine din piele. Odată cu declararea falimentului, brandul “Capris” va dispărea în actuala formă de organizare, administratorul judiciar având posibilitatea să vândă activele societăţii pentru a acoperii datoriile cifrate la peste 2 milioane de euro. Un viitor cumpărător poate continua, însă, obiectul de activitate. Imposibilitatea aplicării programului de reorganizare judiciară s-a datorat şi concurenţei existente chiar în Sebeş unde mulţi dintre foştii angajaţi de la Capris au înfiinţat mici ateliere cu obiect de activitate similar.

Creditorii cei mai importanţi sunt Direcţia de Finante Publice Alba şi două banci comerciale. Capris SA Sebeş a încheiat anul 2011 cu datorii de 9,4 milioane de lei (2,1 milioane de euro) şi o pierdere de 1 milion de lei, la o cifră de afaceri de 2,6 milioane de lei. Are aproximativ 120 de salariaţi, majoritatea fiind parte în procese privind litigii de muncă cu societatea la Tribunalul Alba. Actionarul majoritar este o firmă din Germania – Verwaltungs und Beteiligungs Gesellschaft Amorbach GmbH – care deţine 92% din capitalul social. Restul acţiunilor aparţin SIF Banat Crişana.

Acţionarul german a apărut la "Capris" în 2005, ca urmare a executării silite a fostului acţionar majoritar cu sediul tot în Germania, Bjorn Pfeiff KG. Problemele financiare au apărut în perioada de dinainte de 2005, când fostul acţionar majoritar a vândut marfă de aproape 800.000 de euro unui client german, care nu a fost plătită. De atunci, societatea nu şi-a mai revenit. Istoria Capris se confundă cu primul atelier de tăbăcărie înfiinţat pe actualul amplasament al societăţii, în urmă cu 165 de ani.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite