În septembrie încep lucrările de reabilitare la Căminul pentru persoane vârstnice din Alba Iulia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Căminul pentru persoane vârstnice din Alba Iulia va intra în reabilitare în aproximativ o lună de zile. Valoarea totală a proiectului este de peste 3.400.000 lei şi va cuprinde lucrări de reabilitare a interiorului instituţiei.

Mărirea spaţiului sălii de festivităţi, zugrăveli interioare, schimbarea uşilor de la camere şi oficii, lucrări de modernizare şi dotare a spălătoriei, înlocuirea instalaţiilor electrice şi a tâmplăriei de la demisolul clădirii, dar şi reabilitarea aleilor fac parte din lucrările prevăzute în proiectul care va fi demarat în luna septembrie.

Valoarea totală a proiectului este de peste 3.400.000 lei, iar banii au fost obţinuţi prin finanţare nerambursabilă prin intermediul Programului Operaţional Regional.

Lucrările de reabilitate a căminului erau programate să înceapă în această lună, însă ele vor fi întârzâite cu o lună din cauza unei contestaţii la procedura de desfăşurare a licitaţiei de atribuire a execuţiei lucrărilor. „Licitaţia a fost câştigată de firma Start Construct. Din păcate, în data de 9 iulie, licitaţia a fost contestată de firma Compact Construct din Alba Iulia. Aşteptăm rezolvarea situaţiei din partea Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor. Sperăm ca în luna septembrie să demarăm lucrările“, a spus Cosmin Buzgură, de la departamentul de achiziţii al Primăriei Alba Iulia. 

700 lei contribuţii

Căminul pentru persoane vârstnice din Alba Iulia a fost înfiinţat în 1997 printr-o hotărâre guvernamentală. Capacitatea instituţiei este de 100 locuri, iar în prezent aici sunt găzduiţi 78 de vârstnici. 36 de oameni asigură personalul instituţiei şi asitenţă pentru bătrânii care cotizează cu 60 la sută din pensie şederea în azil.

„700 lei sunt contribuţiile din partea beneficiarilor, ceea ce reprezintă 60 la sută din pensie, restul, dacă e cazul, achită susţinătorii legali. Cheltuielile instituţiei depăşesc cu mult aceste costuri pentru o persoană, ajungând să fie chiar dublu“,  a spus Corina Bedelean, directoarea Căminului pentru persoane vârstnice din Alba Iulia.

Ultimele lucrări de reabilitare au fost încheiate în vara anului 2008. La acea vreme reabilitarea a constat în reparaţia tencuielilor exterioare degradate, montarea unor copertine de policarbonat pentru protejarea balcoanelor, înlocuirea tâmplăriei exterioare pentru obţinerea unei izolări termice mai bune a clădirii, pardoseli noi de gresie în băi, holurile camerelor, oficii, bucătărie, grupuri sociale, refacerea băilor unde s-au înlocuit cabinele de duş şi cădiţele, dar şi elemente importante ale instalaţiei de alimentare cu apă, a fost înlocuită reţeaua exterioară de apă potabilă şi s-a montat o centrală termică nouă.

„Este nevoie de aceste lucrări. La ultimele lucrări de reabilitare nu au fost cuprinse sălile de la demisol care au tâmplărie veche. Aici sunt şi depozitele de alimente şi magaziile unde se va pune gresie şi faianţă, vor fi amenajate. Sala de festivităţi va fi mărită, astfel că o parte din holul de la etajul I va fi cedat. Parcul din interiorul clădirii va fi de asemenea amenajat“, a afirmat Corina Bedelean.

„Sunt foarte mulţumită de condiţiile din cămin. Angajaţii sunt atenţi cu noi, nu îmi fac griji că nu am ce mânca mâine. Am tot ce îmi trebuie, de la mâncare până la curăţenie şi asistenţă“, a spus Maria Mărginean, 58 ani.

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite