Alba: Calvarul ţăranilor în perioada colectivizării, dezbătut de scriitorul Romulus Rusan la Muzeul Unirii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elevi din clasa a XI-a de la Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan“ din Alba Iulia au participat astăzi, la Muzeul Unirii, la o conferinţă despre calvarul ţăranilor români din perioada colectivizării comuniste, susţinută de scriitorul Romulus Rusan.

Romulus Rusan conduce Centrul Internaţional pentru Studiul Comunismului din Bucureşti. Conferinţa a fost precedată de vernisajul expoziţiei „Ţăranii şi comunismul“, deschisă la muzeu până la 1 martie 2011.

image

"Expoziţia de azi face parte din Ansamblul memorial de la Sighet şi vorbeşte despre tragedia ţăranului român în vremea colectivizării care în România a început în 1949. Tocmai pentru că ţăranul era legat de modul lui de viaţă şi nu se supunea uşor, procesul colectivizării a durat 13 ani. Prin colectivizare ţăranul român şi-a pierdut rădăcinile, şi-a luat lumea în cap şi a început să facă naveta la oraş pentru că începuse industrializarea, iar recoltele trebuiau culese de miliatri, elevi şi studenţi“, a spus Romulus Rusan.

image

Scriitorul a prezentat şi metodele la care a recurs securitatea. „Pentru a-i convinge să intre în colectivcomuniştii au recurs la cele mai incredibile metode, le-au omorât caii ştiind că astfel ţăranii nu mai avea cu ce să-şi lucreze pământurile. În 1949, la câteva luni de la începerea colectivizării au început în ţară o serie de răscoale, prima dat prima dată în Bihor şi Arad, apoi la Rădăuţi, Roman, Teleorman. Marea crimă a colectivizării în România a fost tocmai dispariţia ţăranului pentru că fără pământ, fără cal, ţăranul nu mai era ţăran“, a completat scriitorul.

image
Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite