Călătorii din Alba Iulia înlocuiesc biletele de autobuz cu SMS-ul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Flori Lăncrănjan şi Geanina  Barb merg zilnic cu autobuzul
Flori Lăncrănjan şi Geanina Barb merg zilnic cu autobuzul

Un simplu mesaj scris de pe telefonul mobil le oferă călătorilor o oră de transport pe oricare dintre liniile oraşului. Noua metodă este şi mai ieftină şi mai utilă, spun oamenii.

54 de călători din Alba Iulia au ales de la lansarea proiectului,  în urmă cu o săptămână,  să se plimbe liniştiţi cu autobuzul,  fără să-şi cumpere bilet de la ghişeele special amenajate sau de la automate. S-au folosit de telefonul mobil.

Un SMS, valabil o oră

Un simplu SMS le oferă călătorilor o oră de transport pe oricare dintre cele 25 de linii din oraş. Costul mesajului scris e de 30 euro cenţi plus TVA , adică 1,6 lei.

Flori Lăncrănjan şi Geanina  Barb lucrează la Şcoala „ Vasile Goldiş din Alba Iulia. Zilnic se deplasează la locul de muncă cu autobuzul şi spun că  noua metodă este şi mai ieftină şi mai utilă.

„Este o metodă eficientă, modernă, comodă, nu mai ai preocuparea să-ţi cumperi bilet de la chioşc, automat sau direct de la şofer, nici nu mai trebuie să-l compostezi. Cred că, în timp va funcţiona, ca şi în alte oraşe din Europa, o s-o testez şi eu“, a spus Flori Lăncrănjan, profesoară la Şcoala  „Vasile Goldiş“ din Alba Iulia.

Conducerea Societăţii de Transport Public în comun mizează că noua metodă de taxare  va reduce  numărul călătorilor fără bilet.

"Scopul nostru este să le oferim un serviciu în plus, modern, facil pentru toţi cetăţenii municipiului Alba. Pot să spun că oamenii au fost receptivi, în doar o săptămână de la lansare 54 de persoane au ales să trimită SMS la numărul 7585. Ieri, spre exemplu, 12 călători au ales să se folosească de telefonul mobil, fără să-şi mai cumpere bilet“, a pus Stelian Nicola, directorul Societăţii de Transport Public.

Cum funcționează?

Practic, călătorul trimite, după ce urcă în autobuz,  un SMS, fără text, la numărul  special 7585.  În câteva secunde va primi un cod care va confirma că tranzacția s-a efectuat, cu toate datele necesare: data şi ora emiterii biletului, durata validităţii  acestuia şi un cod care permite controlorilor să combată  fraudele.

Obligația călătorilor este să păstreze SMS-ul primit până la expirarea călătoriei, iar în caz de control vor fi obligați să îl arate organelor competente.

Preţul unui bilet de autobuz valorează 1,8 lei. De cealaltă parte, însă preţul pentru un mesaj nu depăşeşte 1,6 lei.

Achiziţionarea biletelor de transport în comun este valabilă, momentan, pentru două reţele de telefonie mobilă: Orange şi Vodafone.

Sistemul a fost pus la punct  de compania SimPlus  „E ecologic, rapid, scade costurile urbei și crește considerabil încasările la bugetul local“, a precizat, Dan Boabeș, directorul SimPlus.

Până la finalul anului viitor acest serviciu ar putea fi implementat în alte 6 oraşe din România.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite