Alba Iulia: Câinii comunitari, o problemă nerezolvată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba Iulia: Câinii comunitari, o problemă nerezolvată
Alba Iulia: Câinii comunitari, o problemă nerezolvată

Sute de persoane ajung în fiecare an la spital după ce au fost muşcate de câini. Aproximativ 50 de câini comunitari sunt eutanasiţi în fiecare lună în Alba Iulia, iar pe străzi alte câteva sute rămân o problemă pentru comunitate.

Peste trei sute de persoane au ajuns în ultimul an la Spitalul de Boli Infecţioase din Alba Iulia, după ce au fost muşcate de câini.
Potrivit medicului Adina Curcă, cei mai vulnerabili la atacurile patrupedelor sunt copiii. „Câinele ajunge uşor la faţa lor şi ne-am confruntat cu astfel de cazuri care necesită şi vaccinul antirabic. Ar trebui să se facă ceva cu aceşti câini pentru că nu este bine şi oameni atacaţi de animale necunoscute vin la noi frecvent”, a declarat Adina Curcă.

Peste 200 de câini pe străzi


În Alba Iulia la momentul de faţă numărul câinilor comunitari este estimat la circa 230. Pentru prinderea acestora Primăria municipiului a încheiat un contract cu firma de salubrizare Salprest. Un singur angajat al societăţii face turul „de forţă” al oraşului zilnic. „Acţiunile de ecarisaj au un caracter permanent, însă numărul câinilor prinşi diferă de la o zi la alta”, a declarat Mircea Petrică, consilier principal în cadrul Serviciului administrarea activităţilor domeniului public. 

Plângeri puţine din partea  oamenilor

Angajatul Salprest face acestă activitate de 6 - 7 ani şi a ajuns să cunoască foarte bine animalele de pe lângă blocurile de locuinţe. Multe dintre acestea şi-au găsit ocrotitori printre locuitorii din cartierele oraşului ceea ce face dificilă prinderea lor.
Luptele dintre echipele de ecarisaj şi iubitorii de animale sunt o poveste neconsumată şi veşnic deschisă.

„La sediul nostru primim foarte puţine plângeri, poate una sau două pe săptămână, telefonic sau scris”, a precizat Mircea Petrică. În momentul de faţă la adăpost se găseşte un singur câine în condiţiile în care numărul acestora continuă totuşi să crească.

„Nu putem controla înmulţirea lor naturală, iar pe lângă asta mai există o sursă nedovedită, că sunt aduşi cu dube din altă parte. Cetăţenii au reclamat indirect astfel de evenimente, însă nu există dovezi. O astfel de situaţie s-ar putea explica prin faptul că la Alba Iulia există un adăpost, iar cei care îi abandonează ştiu asta”, a mai spus Mircea Petrică. 

Cheltuieli mari cu întreţinerea la adăpost


Primăria cheltuieşte pentru aceşti câini aproximativ 130 lei pe săptămână, ceea ce face ca sume de zeci de mii de lei din buget să fie direcţionate anual către adăpostul primăriei din cartierul Ampoi.

Şapte zile rămân în acest adăpost după care sunt eutanasiaţi. Şansele ca patrupedele de aici să îşi găsească stăpâni sunt reduse pentru că oamenii sunt descurajaţi de taxele pentru perioada de cazare care sunt percepute în momentul adopţiei.

„Vrem să ne asigurăm că acel câine nu va sfârşi din nou în stradă. Luăm nişte măsuri de precauţie pentru a estompa fenomenul, dar ce-i drept oamenii se descurajează”, a completat funcţionarul.
Din anul 2001, de când s-a permanentizat activitatea de ecarisaj, în „plasele” hingherilor albaiulieni au sfârşit peste 3.500 de câini vagabonzi.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite