Alba Iulia: Energo Mineral Bucureşti denunţă contractul cu societatea Cupru Min Abrud

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba Iulia: Energo Mineral Bucureşti denunţă contractul cu societatea Cupru Min Abrud
Alba Iulia: Energo Mineral Bucureşti denunţă contractul cu societatea Cupru Min Abrud

Societeatea “Energo Mineral” SA Bucureşti a anunţat, prin intermediul unui comunicat de presă, că începând din data de 2 iulie 2009, a luat iniţiativa denunţării unilaterale a contractului de cooperare pe care îl avea cu Statul Român, prin “Cupru Min” SA Abrud.

Societatea aparţine aşa-zişilor “baroni” ai cuprului, Horia Simu şi Horia Pitulea, şi a deţinut dreptul de exploatare şi prelucrare a cuprului din cariera Roşiei Poieni.

"Am fost deschişi în permanenţă în găsirea unei soluţii viabile de continuare a activităţii de exploatare şi prelucrare a minereului de cupru din obiectivul minier de la Roşia Poieni, dar ne-am împiedicat de rezistenţa absurdă în renegocierea contractului de cooperare", se arată în documentul emis de “Energo Mineral” şi semnat de administratorul Lăcrămioara Popeia.

Preţul cuprului a scăzut la jumătate

Activitatea de exploatare în cariera de la Roşia Poieni a fost oprită în urmă cu aproximativ 9 luni, odată cu prăbuşirea preţului la cupru pe piaţa internaţională. De la încetarea exploatării Energo Mineral a desfăşurat doar activităţi de neutralizare a apelor acide ce se scurg de pe halde, întreţinerea căilor de acces către iazurile de decantare şi asigurarea pazei întregului obiectiv de la Roşia Poieni.

Închiderea exploatării miniere de la Abrud a avut drept consecinţă concedierea a 350 de persoane, care au ridicat simţitor rata şomajului în oraşul din Munţii Apuseni. Potrivit primarului Tiberiu Raţiu, peste 60% din populaţia activă a oraşului este în şomaj.

“Nu aveau motive să denunţe contractul”


Directorul societăţii “Cupru Min” SA, Nicolae Pavel, a declarat că reprezentanţii firmei “Energo Mineral” nu aveau niciun motiv să denunţe contractul. “Ne-am respectat toate obligaţiile faţă de ei. Nu au avut motive să îl denunţe. Acum ne mai cer şi bani în condiţiile în care trebuie să ne plătească ei nouă o sumă de ordinul milioanelor de euro”, a spus directorul Nicolae Pavel.

Horia Simu promitea investiţii mari

Contractul dintre cele două părţi a fost încheiat în iunie 2007. În schimbul dreptului de exploatare a cuprului, Simu şi Pitulea s-au angajat să investească 155 milioane de euro în retehnologizarea exploatării miniere. “Energo Mineral” nu numai că nu a investit această sumă, dar s-a folosit de toată baza materială de la “Cupru Min”, care, în prezent, nu mai poate fi folosită.

“Investiţiile pe care le vom realiza se referă la retehnologizarea flotei din carieră, modernizarea uzinei de preparare a concentratului de cupru, creşterea eficienţei energetice. De asemenea, vom investi o sumă foarte mare pentru aducerea mediului la nivelul acceptat în Uniunea Europeană. Aceasta pentru că ne gândim la o afacere pe termen lung, cuprinsă între 15 şi 20 de ani”, a declarat Horia Simu la momentul semnării contractului.

Bombă ecologică

Problema care va rămâne de rezolvat în perioada următoare este modul cum se va face şi cine va plăti pentru neutralizarea apelor acide din iazul de decantare de la Valea Şesii. În lipsa unei astfel de activităţi, iazul reprezintă o veritabilă bombă cu ceas din punct de vedere ecologic.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite