Alba Iulia: Brutăria armatei austro-ungare transformată în hotel medieval

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba Iulia: Brutăria armatei austro-ungare transformată în hotel medieval
Alba Iulia: Brutăria armatei austro-ungare transformată în hotel medieval

Clădirea Manutanţei, este una dintre primele şi puţinele edificii noi ridicate de către autorităţile austriece la Alba Iulia în perioada Imperiului Austro-Ungar. Datorită amplasării la colţul de sud-est al cetăţii Manutanţa, are legătură cu cazematele bastionului vechii cetăţi medievale.

Destinaţia clădirii în epocă a fost magazie de provizii pentru alimentele garnizoanei din cetate, a furajelor pentru cai şi a altor materiale. Clădirea cu două nivele se încadrează în linia sobră a construcţiilor ridicate în perioada edificării fortificaţiei Vauban. Destinată iniţial în special depozitării alimentelor pentru trupă, furajelor pentru cai şi a altor materiale de consum, magazia de alimente a îndeplinit un rol important în viaţa garnizoanei. După 1900 alături de depozite a funcţionat tot în aceaşi clădire şi brutăria militară, o parte a spaţiilor fiind destinate locuinţelor de intendenţă. Astăzi clădirea a devenit hotel medieval.

Grizni vechi de sute de ani


De-a lungul timpului clădirea nu a suferit prea multe transformări şi şi-a păstrat în ansamblu aspectul interior. Starea de degradare avansată a necesitat investiţii serioase. Astăzi, clădirea a intrat în circuitul turistic al oraşului ca şi hotel medieval.
Acesta cuprinde o sală regală (restaurant) aflată la parterul ansambului cu o capacitate de 170 de locuri. Plafonul sălii este susţinut de griznzi vechi de trei sute de ani. La etaj se află o sală de conferinţe, expuneri sau şedinţe. Sala de nord a clădirii este destinată expoziţiilor găzduite de Cetatea Marii Uniri. Sala Frumoasei Privelişti este o sală restaurant cu o capacitate de 70 de locuri de unde se poate vedea şi latura de sud a Porţii III a Cetăţii. Sala Vestigiilor Romane, este locaţia care valorifică o porţiune din zidul roman de pe latura de sud care a fost scos la iveală în urma unui şantier arheologic. Tot aici se află şi un zid medieval construit din pietre de râu. Sala Cavalerilor Templieri, situată în Bastionul central care a fost restaurată şi decorată cu elemente de mobilier, arme, steaguri şi simboluri cavalereşti. Camera Capiturară în care se pătrunde printr-un tunel care din sala Cavalerilor Templieri, serveşte ordinului cavaleresc.   

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite