Alba Iulia: Brăţară dacică din aur recuperată de la un colecţionar american

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba Iulia: Brăţară dacică din aur recuperată de la un colecţionar american
Alba Iulia: Brăţară dacică din aur recuperată de la un colecţionar american

Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, în colaborare cu ofiţeri ai poliţiei judiciare din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, au mai recuperat, astăzi, o brăţară dacică din aur sustrasă din situl arheologic Sarmizegetusa Regia, clasat ca monument UNESCO.

Potrivit procurorului general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, Augustin Lazăr, brăţara este spiralată, are o greutate de 887 grame şi a fost recuperată prin cooperare judiciară internaţională cu autorităţile germane din landul Hessen.

Statul Român a plătit 60.000 de euro


„Piesa a fost recuperată conform articolului 4 din Convenţia de la Roma pentru restituirea bunurilor culturale furate sau exportate ilegal, prin achitarea de către Statul Român a aproximativ 60.000 de euro, cuvenite colecţionarului american care a cumpărat brăţara de la o firmă de antichităţi din Germania”, a declarat procurorul Augustin Lazăr.

Este vorba despre brăţara cu numărul 12 recuperată de autorităţile române până în prezent.

Augustin Lazăr a mai spus că piesa de patrimoniu va ajunge în România astăzi după-amiază şi va fi depusă la Muzeul Naţional de Istorie din Bucureşti. „Vom continua activitatea de recuperare a bunurilor de patrimoniu sustrase din siturile arheologice", a afirmat procurorul Lazăr.

De la începutul anchetei, din anul 2005 şi până în prezent au fost recuperate 11 brăţări dacice din aur, un colier cu pandative, din aur, în greutate de 78 gr. şi o pereche de cercei de 14 gr. şi 13 gr, câteva mii de monede antice din aur, argint şi bronz, precum şi numeroase alte artefacte depuse în colecţiile Muzeului Naţional de Istorie a României, respectiv ale muzeelor naţionale de istorie din Alba Iulia şi Cluj–Napoca.

Potrivit anchetatorilor din siturile arheologice dacice din Munţii Orăştiei au fost sustrase în total 15 brăţări din aur.

23 de inculpaţi judecaţi într-un alt dosar

Într-o cauză anterioară s-a dispus trimiterea în judecată a 23 inculpaţi pentru asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, detecţii şi săpături neautorizate în siturile arheologice, furt calificat de bunuri culturale, şantaj, nerespectarea regimului de ocrotire a unor bunuri. Dosarul se află în curs de judecare la Tribunalului Hunedoara.

În dosarul disjuns din această cauză, urmărirea penală este efectuată de procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, împreună cu ofiţeri din IGPR, IPJ Alba şi IPJ Hunedoara.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite