Blocurile din Alba Iulia, reabilitate termic doar pe banii proprietarilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Locatarii a zeci de blocuri din Alba Iulia şi-au reabilitat faţada pe cheltuiala proprie.
Locatarii a zeci de blocuri din Alba Iulia şi-au reabilitat faţada pe cheltuiala proprie.

Poprietarii a 260 de apartamente aşteaptă un răspuns la cererile depuse la primărie. Instituţia a prevăzut banii cu care va susţine investiţia, dar nu au venit sumele de la bugetul de stat. În acest timp, blocurile sunt izolate termic pe cheltuiala proprie a locatarilor.

Asociaţiile de proprietari din Alba Iulia care au depus cereri la primărie aşteaptă deblocarea programului guvernamental pentru a executa reabilitarea termică a blocurilor în care locuiesc.

Primele neînţelegeri

Cinci scări din cadrul Asociaţiei Cetate şi-au depus cererile la primărie încă de anul trecut. Blocurile B11, B13, CT13, CT15 ŞI CE2 urmează a fi reabilitate prin programul desfăşurat la nivel naţional. „Nu ştim cu exactitate când o să înceapă lucrările. De la primărie ni s-a spus că undeva în primăvară, deoarece acum există alte priorităţi, precum amenajarea parcărilor dintre blocuri“, a precizat Ana Bera, administratorul asociaţiei. Aceasta a spus că majoritatea blocurilor din asociaţie au fost renovate de către locatari din banii lor.

Şefii a două scări de bloc din cadrul Asociaţiei de proprietari Transilavania au renunţat să depună dosarele din cauza unor neînţelegeri. „Preşedinţii de scară de la blocurile 20A şi 20B, s-au ocupat de alcătuirea dosarelor, însă s-au răzgândit pentru că au fost oameni care au spus că nu mai vreau să plătească“, a spus Victoria Drâmbărean, administratorul asociaţiei. Aceasta a mai precizat că la parterul celor două blocuri există şi patru spaţii comerciale care şi-au amenajat faţada. „La acest program trebuie să participe tot oamenii din bloc. Dosarele sunt pregătite, pot fi depuse la primărie dacă proprietarii ajung la un consens“, a precizat administratorul.

Victoria Drâmbărean ne-a oferit şi valoarea cu care trebuie să contribuie proprietarii apartamentelor. „Am înţeles că ar fi vorba de aproximativ 1.700 lei pentru un apartament cu două camere şi de 2.100 lei pentru unul cu trei camere“, a precizat Victoria Drâmbărean. La aceste sume se adaugă contribuţia de la bugetul local şi de la bugetul de stat. Valoarea totală este de 7.000 de lei pentru un apartament de două camere şi de peste 8.000 de lei în cazul unuia cu trei camere.

„Investiţia de aproape 3.500 lei a meritat din plin. O să îmi recuperez banii în aproximativ cinci ani, prin facturi mai mici“, Nicu Ionaşcu, 33 ani, locatar pe strada Nicolae Titulescu, într-un bloc izolat din fonduri proprii.

Banii de la bugetul local sunt pregătiţi

La Primăria Alba Iulia a fost depuse un total de 356 de cereri pentru finanţare în scopul rebilitării termice a blocurilor. „Primăria Alba Iulia întocmit proiectul termic şi studiul de fezabilitate pentru un număr de 356 de apartamente şi am constatat că în final au rămas doar 260. O asociaţie de proprietari a renunţat la acest program“, a spus Mihai Coşer, purtătorul de cuvânt al instituţiei. Studiile de fezabilitate şi proiectele termice au costat municipalitatea 100.000 lei.

Pentru anul 2010, suma prevăzută la bugetul local al primăriei Alba Iulia pentru proiect se ridică la 1.353.788 lei. „Noi nu putem continua programul până când Guvernul nu alocă sumele necesare contractării lucrărilor. Pe lângă izolarea termică a blocurilor, trebuie înlocuite geamurile vechi cu termopan, precum şi uşile de la bloc, pentru o eficientizare cât mai mare şi ermetizarea blocului“, a mai spus Mihai Coşer.


 

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite