Blocaţi 15 ore în Peştera Huda lui Papară din Apuseni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de salvatori montani s-au luptat cu apele pentru a-i scoate pe oameni din peşteră. Bărbaţii sunt din Târgu Mureş, de la Facultatea de Georgrafie, şi participau la o activitate de ridicare topografică şi cartografiere a peşterii. Au fost găsiţi în viaţă astăzi, la ora 12.30.

Trei bărbaţi au fost izolaţi de aseară, timp de 15 ore, în Peştera Huda lui Papară, aflată pe teritoriul comunei Sălciua din Munţii Apuseni. Aceştia vizitau peştera, dar din cauza ploilor, au rămas izolaţi.

Aproximativ 40 de salvamontişti şi cadre ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) din Alba, Cluj, Bihor şi Arad au fost angrenaţi în căutări. Au fost găsiţi astăzi, la ora 12.30, la o distanţă de aproape 500 de metri în interiorul peşterii în zona Sălii Minunilor. Distanţa până la ieşirea din peşteră a fost parcursă în mai bine de o oră.

Realizau o cercetare topografică

Cei trei bărbaţi sunt din Târgu Mureş. Este vorba Cristian Graur, student de 23 de ani, Marius Cigher, profesor universitar de 34 de ani şi Marian Mihalache, topograf de 51 de ani. Sunt reprezentanţi ai Facultăţii de Geografie, din cadrul Universităţii Dimitrie Cantemir din Târgu Mureş şi participau la o cercetare de cartografiere în zonă.

image

Marius Cigher, preşedintele Speogeoda Târgu Mureş. Foto: speogeoda.ro

Este vorba despre ridicarea topografică a peşterii, realizată în colaborare cu clubul de turism Speogeoda. Marius Cigher este, de altfel, preşedintele acestui club de turism, iar ceilalţi doi sunt membri ai clubului.

image

Cristian Graur, student şi membru al clubului Speogeoda

„Am fost informaţi aseară în jurul orei 22.45 prin Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112. Trei persoane au rămas izolate în peştera Huda lui Papară din cauza apelor care au crescut în urma ploii abundente de ieri“, a spus Alina Bălaş, purtătorul de cuvânt al ISU Alba.

Intervenţie foarte dificilă

Acţiunile de căutare au fost coordonate de adjunctul ISU, Cornel Oprişa. „Intervenţia este foarte dificilă, se face doar cu mijloace specifice. Din cauza debitului mare de apă, accesul în peşteră este dificil. I-am găsit în aproperea Sălii Minunilor. Sunt în regulă, nu au păţit nimic. Au primit din partea salvatorilor tuburi cu oxigen. La ieşire sunt aşteptaţi şi vor fi preluaţi de ambulanţe“, a spus Oprişa.

După aproximativ o oră de la momentul găsirii locului unde se află, cei trei bărbaţi au fost scoşi de salvamontişti afară din peşteră. „Au fost scoşi la suprafaţă. Sunt în siguranţă. Sunt consultaţi şi li se acordă primul ajutor medical“, a afrimatCornel Oprişa.

Echipe speciale de salvatori montani

Pentru căutarea celor trei persoane dispărute au ajuns în Alba şi două echipe de salvatori specializaţi în salvări din peşteri de la serviciile Salvaspeo Arad şi Bihor. La faţa locului au fost mobilizate autospeciale şi ambulanţe şi au intervenit zeci de pompieri militari, poliţişti şi salvamontişti din cele patru judeţe. Cornel Oprişa a mai spus că echipele de salvamontişti au intrat pe rând în peşteră dar nu au putut rezista foarte mult datorită debitului foarte mare al apei.

Cea mai lungă peşteră din Munţii Trascăului

Peştera Huda lui Papară se află în cătunul Sub Piatră la altitudinea de 567 metri, la cinci kilometricde DN 75, Turda – Cîmpeni. Lungimea peşterii este de 5.200 de metri. Este cea mai lungă, cea mai denivelată şi cea mai dificilă din Munţii Trascăului.

De asemenea, are cel mai lung curs subteran de apă, cu cel mai mare debit şi cu cea mai mare cascadă. În urma cercetărilor realizate de speologi s-a stabilit că peştera deţine şi cea mai mare colonie de lilieci din Europa.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite