Alba Iulia: Blocaj pe piaţa imobiliară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba Iulia: Blocaj pe piaţa imobiliară
Alba Iulia: Blocaj pe piaţa imobiliară

Piaţa imobiliară din Alba Iulia este, în continuare, blocată. Scăderea puterii de cumpărare a oamenilor a făcut ca în decursul anului 2009 să aibă loc foarte puţine tranzacţii imobiliare.

Potrivit reprezentanţilor agenţiilor imobiliare, lucrurile încep să se mişte doar teoretic, potenţialii clienţi se interesează tot mai des de locuinţe şi preţuri, însă situaţia stagnează.
„Oamenii încearcă să vândă apartamente şi ajung sa lase la preţ până la 10.000 de euro, numai să vândă. Chiar şi în aceste situaţii numărul vânzărilor de apartamente este foarte mic. Potenţialii clienţi vin se interesează şi cam atât“, a declarat Anca Gabor, proprietarul unei agenţii imobiliare din Alba Iulia.

Aceasta a completat că în cursul anului 2009 a reuşit să vândă dor cinci apartamente, dintre care trei în ultimele patru luni. Comparativ, în anii trecţia numărul tranzacţiilor era de ordinul zecilor.

Varianta închirierii


Cei care nu reuşesc să vândă, preferă să închirieze pentru a obţine un venit de pe urma acestora.
„Unii sunt nevoiţi să închirieze pentru a nu pierde timp şi bani până reuşesc să vândă, alţii chiar preferă să închirieze în condiţiile în care mai deţin una sau mai multe locuinţe“, a completat agentul imobiliar. Închirierea apartamentelor este, totuşi, o afacere şi o necesitate.

Este şi cazul unui tânăr întors de la muncă din străinătate care şi-a investit agnoniseala într-un apartament. „L-am cumpărat şi l-am dat spre închiriere. Astfel voi avea un venit constant din acesta atâta timp cât voi fi plecat. Nu avea rost să îl ţin gol dacă pot recupera nişte bani investiţi“, a explicat Călin Danciu, de 32 ani, care lucrează în Anglia.

Scăderi de preţuri

Agenţii imobiliari susţin, însă, că şi numărul persoanelor care caută chirii este mult mai mic comparativ cu alţi ani.
Motivul este faptul că nu sunt siguri că vor primi contravaloarea chiriei. „Oamenii se tem că nu li se vor plăti chiriile şi se mai întâmplă, iar preţurile apartamentelor sunt foarte mici“, a explicat Anca Gabor.

Preţul unui apartament într-o zonă centrală a oraşului a scăzut faţă de 2008 cu până la 20.000 euro. Dacă un albaiulian plătea pentru un apartament cu două camere anul trecut 50.000-60.000 euro anul acesta îl achiziţionează cu circa 40.000 euro.
Oferta de vînzare este foarte mare pentru că oamenii au nevoie de bani, în timp ce puterea de cumpărare este foarte mică.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite