Alba: 400.000 de euro pentru renovarea Bisericii Evanghelice din Sebeş şi a Cetăţii de la Gârbova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Biserica Evanghelică din Sebeş va fi restaurată până în anul 2013.
Biserica Evanghelică din Sebeş va fi restaurată până în anul 2013.

Un număr de 18 biserici din Alba, Braşov, Mureş şi Sibiu sunt cuprinse într-un proiectul regional. Valoarea totală a investiţiilor se ridică la cinci milioane de euro. Biserica Evanghelică din Sebeş şi Cetatea de la Gârbova vor fi reabilitate până în 2013. 

Biserica Evanghelică din Sebeş şi Cetatea de la Gârbova sunt obiectivele din judeţul nostru care au fost cuprinse în proiectul „Tezaure fortificate redescoperite - biserici fortificate săseşti“ depus de Consistoriul Superior al Bisericii Evanghelice. Proiectul cuprinde reabilitarea a 18 biserici din Alba, Braşov, Mureş şi Sibiu şi are o valoare totală de aproximativ cinci milioane de euro.

270.000 de euro pentru Biserica Evanghelică din Sebeş

Proiectul de reabilitare a Bisericii Evanghelice din Sebeş, situată în zona centrală a municipiului,  prevede atât lucrări de infrastructură, înlocuirea burlanelor, refacerea tencuielile, cât şi implementarea unui sistem modern de indicatoare cu informaţii pentru turişti. În cadrul priectului a fost alocată suma de 270.000 de euro.

„Biserica evanghelică este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Sebeş. Este o iniţiativă demnă de lăudat şi dovedeşte atât implicarea municipalităţii şi a Consorţiului evanghelic. Sper să fie un început care să deschidă posibilitatea renovarii şi altor monumente ale oraşului“, a spus Mugurel Sârbu, primarul Sebeşului.

Cetatea Greavilor de la Gârbova este printre cele mai vechi monumente istorice şi de arhitectură laică din ţară. Pentru reabilitarea cetăţii s-a repartizat suma de 130.000 de euro.

„Cetatea noastră este cunoscută pentru că în Turnul Slăninilor se păstrează şi astăzi sunca de porc adusă de oamenii din sat. Ca să nu se încurce slănina, saşii au fiecare câte un fier inscriţionat cu iniţialele lor“, a spus Gheorghe Muntean, de 72 de ani, din Gârbova. Cetatea se află în centrul comunei şi a fost construită de un nobil sas la sfârşitul secolului al XII-lea. A fost vândută în secolul al XV-lea comunităţii locale din Gârbova.

O parte din bani vor fi folosiţi pentru iluminarea exterioară a monumentelor, dar şi pentru renovarea micilor centre etnografice pentru exploatarea lor turistică. Lucrările trebuie finalizate până în anul 2013. De asemenea, pe parcursul derulării întregului proiect la nivelul Transilvaniei se vor crea 370 de noi locuri de muncă.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite