Alba Iulia: Biserici şi grădiniţe în centrale termice dezafectate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba Iulia: Biserici şi grădiniţe în centrale termice dezafectate
Alba Iulia: Biserici şi grădiniţe în centrale termice dezafectate

18 de centrale termice dezafectate din Alba Iulia au fost transformate în ultimii ani în obiective sociale sau religioase. Unele spaţii sunt folosite şi ca săli de sport sau sedii pentru asociaţiile de locatari.

În prezent în municipiul Alba Iulia mai funcţionează doar şase centrale termice. Din totalul celor 30, până în prezent a fost vândută doar una, săptămâna aceasta urmând să fie finalizată procedura de licitaţie pentru cea de-a doua.
Centralele termice sunt administrate de Primăria Alba Iulia care în urma solicitărilor a aprobat darea în folosinţă a unui număr de 18 centrale. Reprezentanţii primăriei susţin că termenul maxim prevăzut de lege care permite folosirea spaţiului este de 49 de ani. „Au fost ONG-uri care au solicitat maximul de ani, însă conducerea primăriei a stabilit un termen maxim de doi ani, timp în care contractanţii au obligaţia să îşi justifice solicitarea prin activităţile derulate. Dacă în doi ani nu s-a respectat contractul şi nu s-a făcut nimic concret, spaţiul este preluat din nou de primărie“, a declarat Doru Inurean, funcţionar în cadrul Primăriei Alba Iulia.  

Biserică Greco-Catolică

În fosta centrală termică din spatele magazinului Unirea funcţionează acum o Biserică Greco-Catolică cu hramul „Naşterea Maicii Domnului“, care deserveşte o parohie de 152 de framilii creştine greco-catolice. Transformarea fostei centrale în biserică  a costat aproximativ 800.000 de lei, iar lucrările au durtat trei ani. „Este o poveste destul de compilcată în spatele acestei biserici. Trei ani am tot solicitat un loc unde să putem ridica biserica ni s-au acordat trei amplasamente pe care nu puteam construi. Până la am realizat un proiect pentru transformarea centralei. Iar lucrările au început în data de 13 iunie 2005, de sărbătoarea Sfântului Anton“, a spus preotul paroh Ovidiu Dobrin. Prima slujbă în actuala clădire a fost celebrată în data de 21 noiembrie 2008. „Biserica corespunde din toate punctele de vedere, are Altarul spre răsărit şi faţada a fost transformată. Deocamdată biserica este doar binecuvântată dar va fi sfinţită după ce se va realiza un mozaic care va fi lucrat de o echipă de la Vatican“, a mai spus Ovidiu Dobrin. Preotul patoh spune că ultima lucrare, mozaicul va mai costa aproximativ 35 de mii de euro. „Până acum s-au cheltuit aproximativ 800.000 de lei. O mare parte dintre aceşti bani sunt din contribuţia enoriaşilor, aproximativ 200000 de lei. Un sprijin deosebit am primit din partea Primăriei Alba Iulia care ne-a oferit spaţiul şi ne-a ajutat şi cu fonduri. Sume mai mici de bani am primit şi de la Ministerul Culturii şi Cultelor“, a mai spus preotul greco-catolic. Enoriaşii susţin de asemenea demersurile preotului paroh. „Este foarte bine că această centrală a fost transformată în biserică greco-catolică pentru că în Alba Iulia există doar trei astfel de lăcaşuri, iar retrocedările nu se fac“, a spus Ileana Popa, laborant, 52 ani.

Activităţi sociale şi spirituale


ONG-ul Mişcarea Evanghelică Oastea Domnului are de-a asemenea contractat spaţiul pentru centrala termică de pe strada Arnsberg. „Am intrat în posesia spaţiului prin hotărâre de consiliu local în februarie. În mai am demarat lucrările şi am început cu ce era mai greu, demolarea coşurilor care aveau 13 m înălţime“, a declarat Emilian Cîra, preşedintele asociaţiei. Potrivit acestuia lucrările sunt preconizate a termina anul viitor, moment din care aici se vor derula activităţi sociale şi spirituale. Într-o altă fostă centrală a fost inaugurat, de curând, centrul pilot pentru persoanele cu dizabilităţi.

Centrala de pe strada Mestacănului a devenit sediul unei grădiniţe, în timp ce clădirea de pe strada Ulmumlui a fost transformată în sală de sport pentru Şcoala Generală numărul 7.  O altă construcţie dezafectată a devenit sediul direcţiei de programe din cadrul primăriei.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite