Biserică din lemn cu bani din donaţii la Spitalul Judeţean Alba. Vezi cum va arăta construcţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Biserică pentru rugăciunile bolnavilor, chioşc alimentar la standarde europene şi securizarea accesului în instituţia medicală sunt investiţiile pe care le demarează începând cu această toamnă conducerea Spitalului judeţean Alba. În ultima şedinţă de consiliul local s-a aprobat planul urbanistic de detaliu a instituţiei medicale.

Primul obiectiv care va fi pus în practică este ridicarea unei bisericuţe de lemn. Construirea lăcaşului de rugăciune destinat bolnavilor va începe în această toamnă.

Biserică cu bani din donaţii

Nicoleta Coşarcă, directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă a precizat că este necesară ridicarea unei biserici în condiţiile în care la momentul actual funcţionează o capelă în incinta secţiei de Urgenţă de la parterul clădirii. „Capela funcţionează într-un spaţiu inadecvat pe care vrem să-l folosim pentru extinderea secţiei de endoscopie sau a celei de Urgenţă, în funcţie de necesitate“, a spus managerul instituţiei.

Biserica de lemn va fi amplasată în curtea interioară a spitalului. „Lăcaşul va fi construit cu bani proveniţi din donaţii. Vrem să începem lucrările luna viitoare. Acum suntem în curs de obţinere a autorizaţiilor necesare“, a mai spus Nicoleta Coşarcă.

Proiectul lăcaşului de rugăciune este realizat de arhitectul Marius Barbieri.

image

Click pe imagine pentru a vedea fotogaleria.

„Este vorba despre o biserică tradiţională de lemn de dimensiuni destul de mici. Se va întinde pe o suprafaţă de 15 metri lungime şi aproximativ 9 lăţime. Biserica va fi acoperită cu şindrilă, acoperiş specific Munţilor Apuseni. Valoarea investiţie este de 350.000 lei“, a spus Marius Barbieri, membru al Clubului Rotary din Alba Iulia care sponsorirează realizarea proiectului.

Acces reorganizat

Consilierii locali din Alba Iulia şi-au dat acordul pentru crearea unei noi căi de acces din strada Fântânele. „Vrem să securizăm şi să regândim accesul în spital. Actuala intrare din Bulevardul Revoluţiei va fi destinată exclusiv pentru urgenţele aduse de ambulanţă. Personalul medical va avea acces din partea dinspre policlinică, de pe Bulevardul Transilvaniei, iar pentru vizitatori de pe strada Fântânele“, a mai spus Nicioleta Coşarcă.

Deocamdată nu a fost stabilită valoarea totală a proiectului. „Lucrăm la studiul de fezabilitate, iar în funcţie de buget vom repartiza sumele necesare pentru demararea lucrărilor. La sfârşitul anului vom ştii exact valoarea proiectului“, a precizat directorul Spitalului Judeţean Alba.

Tot în cadrul acestui proiect este inclusă şi amenajarea în curtea interioară a spitalului un nou chioşc alimentar. Acesta va fi dotat corespunzător şi va fi destinat atât pacienţilor cât şi personalului medical. „Va fi utilat corespunzător şi va avea inclusiv terasă. Se vor servi produse de tip fast-food, dar şi alte alimente de care ar putea să aibă nevoie cei care ajung pe nepregătite la spital“, a spus Nicoleta Coşarcă, managerul spitalului judeţean. Proiectul prevede şi amenajarea unui bust al lui Carol Davila, întemeietorul sistemului medical românesc. 

Secţie nouă de oncologie

Proiectul de atribuire a lucrării de transformare a Secţiei de Recuperări de la Spitalul de Urgenţă în secţie de Oncologie a fost atribuit prin licitaţie firmei Star Construct din Alba Iulia. Lucrările de reamenajare a spaţiului şi refuncţionalizare a circuitelor medicale ar urma să demareze în perioadA imediat următoare.

„Lucrările vor demara în maxim zece zile, aşteptăm primirea autorizaţiei de construcţie. Ele vor dura şapte luni. Aici va funcţiona şi o secţie de îngrijiri paleative şi una de hematologie“, a mai precizat Nicoleta Coşarcă. Valoarea investiţiei este de 3,8 milioane de lei, bani proveniţi de la Consiliul Judeţean Alba şi Ministerul Sănătăţii.

Secţia de Oncologie a Spitalului de Urgenţa Alba, singura din judeţ, este una dintre cele mai aglomerate. Medicii oncologi au făcut anul trecut 3.400 de externări.

 

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite